Trump brandt Netanyahu af

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is nog steeds pisnijdig op Benjamin Netanyahu vanwege de felicitaties van de voormalige Israëlische leider aan de Amerikaanse president Joe Biden nadat hij vorig jaar het presidentschap had gewonnen.

In twee interviews die Donald Trump in april en juli gaf aan de journalist Barak Ravid voor zijn nieuwe boek Trump’s peace: The Abraham Accords and the Reshaping of the Middle East, sprak de voormalige president over zijn verlies aan Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van 2020 en zijn relatie met voormalig premier Benjamin Netanyahu.

“Niemand deed meer voor Bibi. En ik mocht Bibi. Ik hou nog steeds van Bibi”, zegt Trump. “Maar ik hou ook van loyaliteit. De eerste die Biden feliciteerde was Bibi. En niet alleen feliciteerde hij hem, hij deed het op tape.”

Trump beweerde dat, in tegenstelling tot Netanyahu, andere leiders zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Russische president Poetin Biden niet meteen feliciteerden omdat “ze vonden dat de verkiezingen waren gemanipuleerd”.

Volgens Trump kwam de boodschap van Netanyahu te vroeg. “Vroeg, oké? Hij was erg vroeg. Eerder dan de meesten. Ik heb hem sindsdien niet meer gesproken. Fuck him.”

Netanyahu was eigenlijk vrij laat met het feliciteren van Biden in november vorig jaar, veel later dan vele andere wereldleiders wat hem veel kritiek in Israël opleverde.

Netanyahu reageerde vrijdag op het interview en zei dat de alliantie van Israël met de VS betekende dat “het belangrijk voor mij was om de nieuwe president te feliciteren”.

Trump vertelt in het interview dat toen hij aantrad, hij Netanyahu om toenadering tot de Palestijnen had gevraagd, waardoor de mogelijkheid van een bouwstop op de Westelijke Jordaanoever werd geopperd, maar de Israëlische leider maakte vaak bezwaar.

“Bibi wilde geen deal sluiten”, zei hij. “Zelfs recentelijk, toen we met de kaarten kwamen” als onderdeel van het vredesplan van zijn regering, was de reactie van Netanyahu: “O, dit is goed, goed, alles was altijd geweldig, maar hij was nooit… hij wilde geen overeenkomst.”

Trump zei dat hij geloofde dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, “meer een deal wilde sluiten dan Netanyahu. En ik zal eerlijk zijn, ik had een geweldige ontmoeting met hem, Abbas. En we brachten veel tijd samen door, pratend over veel dingen. En het was bijna als een vader. Ik bedoel, hij was zo aardig, had niet aardiger kunnen zijn.”

Trump herinnerde zich dat hij Netanyahu toen vertelde: “Ik had een zeer goede ontmoeting met Abbas. We kunnen zeker een deal sluiten.” De reactie van de Israëlische leider? ’ ‘Nou, laten we er eens over nadenken. Laten we niet te snel gaan, weet je.’ Nadat hij begon te praten, zei ik, wacht even, je wilt geen deal sluiten.”

“En hij zei: ‘Nou, uh, uh, uh.’ En het feit is dat ik denk dat Bibi nooit een deal wilde sluiten.”

Trump was veel positiever in zijn opmerkingen over Benny Gantz, die in 2020 een regering vormde met Netanyahu.

“Dus, Benny Gantz. Ik mocht hem echt. Ik dacht dat hij geweldig was. Hij kwam naar het Witte Huis. Hij was iemand die, naar mijn mening, veel gemakkelijker zou zijn geweest om een deal met de Palestijnen te sluiten… De Palestijnen haten Netanyahu. Ze haten hem met een passie. Ze haatten Gantz niet.”

Trump sprak ook over zijn populariteit in Israël, een van de weinige landen ter wereld waar hij consequent gunstige wordt beoordeeld.

“In Israël ben ik de meest populaire persoon… Wie zijn de 20 procent [in Israël die mij niet steunen] die zo ondankbaar zijn? Het zijn slechte mensen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)