IDF bereidt zich voor op een ‘oorlog’ tegen het virus die tot een jaar kan duren

een van de drie veldhospitaals voor virus patiënten. Foto IDF

De Israëlische strijdkrachten zijn in oorlogsmodus om Israël te helpen het coronavirus te bestrijden. Aangenomen wordt dat de crisis enkele maanden tot zelfs een jaar kan aanhouden, meldde Channel 13 dinsdag.

Het leger heeft nieuwe orders opgesteld die het de bevoegdheid geven de crisis een halt toe te roepen. Hiervoor zijn de Summer Cage orders ingezet die zijn bedoelt voor een situatie waarbij sprake is van een grootschalige aardbeving, aldus de tv zender.

De IDF begint in eerste instantie met het ondersteunen van het zorgsysteem van Israël, zoals het opzetten van ziekenhuizen waar patiënten kunnen worden opgenomen. Het kan ook zijn logistieke capaciteiten, waaronder voertuigen, chauffeurs en andere faciliteiten, ter beschikking stellen van de burgerautoriteiten.

Indien de situatie mocht verslechteren heeft het Israëlische leger plannen klaar om de avondklok en de sluiting het land af te dwingen. Dit is nog niet aan de orde, hoewel dit per dag kan veranderen.

Volgens het bericht van Channel 13 gaat het Israëlische leger ervan uit dat de crisis enkele maanden of zelfs een jaar gaat duren. Een evaluatie waarop dinsdagavond ook werd gezinspeeld door premier Benjamin Netanyahu en directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov.

‘Dit is een enorme crisis. We staan ​​pas aan het begin van de campagne; de crux ligt nog voor ons’, vertelde Netanyahu op een persconferentie.

De IDF heeft de meeste van haar troepen al teruggeroepen. De verwachting is dat ze minstens een maand op de basis zullen blijven zonder verlof. Ook dit is een maatregel om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Vanaf zaterdag richt de IDF zich voornamelijk op het behouden van haar operationele capaciteiten, maar het leger heeft zich ook voorbereid om in te grijpen om de burgerautoriteiten bij te staan.

Volgens minister van Defensie Naftali Bennett zijn de noodvoorraden van Israël vol en uitgerust voor verschillende scenario’s.

Op woensdagochtend is het aantal besmettingen in Israël gestegen naar 427. De overgrote meerderheid zijn lichte gevallen, bij 5 personen is de toestand ernstig.

Tot nu toe is er in Israël nog niemand aan het virus overleden. Er wordt alles aan gedaan dit zo te houden.