Netanyahu in toespraak : ‘blijf thuis, het is geen vakantie’

Foto Koby Gideon (GPO

Premier Netanyahu heeft dinsdagavond opnieuw het Israëlische publiek toegesproken. Zijn belangrijkste boodschap was om thuis te blijven, “verlaat het huis alleen kort om levensmiddelen te halen en blijf voor de rest thuis, het is geen vakantietijd”.

De demissionaire Israëlische regering heeft dinsdag een nieuwe reeks beperkingen opgelegd aan de Israëlische bevolking, aangezien het aantal coronaviruspatiënten blijft stijgen.

Premier Benjamin Netanyahu gaat ervan uit dat er een dramatische toename zal plaatsvinden van het aantal bekende besmettingen, nu er dagelijks meer mensen worden getest. Tegelijkertijd is er ook meer ziekenhuis apparatuur beschikbaar om de geïnfecteerden te helpen.

“We zijn vandaag begonnen met het gebruik van digitale technologie waarmee diegenen die in contact zijn komen met coronavirus patiënten gedetecteerd kunnen worden”, zei Netanyahu tijdens de persconferentie. ‘We zullen deze mensen in isolatie brengen. Het gaat hier om grote aantallen. Isolatie is geen aanbeveling, het is verplicht en we zullen het zonder compromis afdwingen.”

Netanyahu verwacht dat er tussen de 3.000 en 5.000 mensen per dag getest zullen worden. Deze capaciteit is relatief gesproken vergelijkbaar met Zuid-Korea waar ongeveer 15.000 mensen per dag worden getest. Zuid Korea heeft een bevolking die ongeveer vijf keer zo groot is als die van Israël. Israël is een van de landen die het meeste op het virus test.

Netanyahu zei verder dat er meer testcomponenten beschikbaar komen door import en door onafhankelijke productie in Israël. Tegelijkertijd zal de MDA beginnen met drive-in Corona-tests waarvan de eerst woensdag in Tel Aviv wordt geopend.

De premier merkte ook op dat ziekenhuizen zich voorbereiden om grotere aantallen zieke patiënten te behandelen. Zo zijn er inmiddels meer dan duizend extra beademingsapparaten aangeschaft om de slachtoffers van het virus te behandelen omdat het virus dodelijk longfalen kan veroorzaken.

“Ik ben blij te kunnen melden dat er tot nu toe geen enkele Israëliër is gestorven”, zei Netanyahu, “maar helaas moeten wij er rekening mee houden dat dat niet zo zal blijven.

“Ik vraag om discipline en verantwoordelijkheid,” vervolgde hij. “Als deze stappen niet helpen, als er geen discipline en verantwoordelijkheid is van jullie kant dan zullen velen van jullie besmet raken. Dit is geen kinderspel. Dit is geen vakantie. Dit is een kwestie van leven of dood. Dus vraag ik nogmaals aan iedereen: “blijf thuis”.

De nieuwe beperkingen komen er op neer dat Israëliërs hun huis niet mogen verlaten, met uitzondering voor het doen van een kort bezoek aan de supermarkt of apotheek. De hond uitlaten mag ook. Voor de rest is het devies om thuis te blijven.

“Ga niet naar oma en opa. Ik zeg dit met een bezwaard hart: maar de manier om onze ouders en grootouders te beschermen is om ze niet te bezoeken.”

Advertentie (4)