Palestijnse terroristen blijven hun salaris via de bank ontvangen

Geld in beslag genomen door de politie en Shin Bet van een terroristische familie in Oost-Jeruzalem. Foto Israëlische Politie

De Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd dat het Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten de komende dagen hun maandelijks salaris zal betalen via banken die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever. Dit is in strijd met de Israëlische wet, meldt Palestinian Media Watch.

Volgens een op 9 Mei in werking getreden Israëlische militaire order is het banken in de Westelijke Jordaanoever verboden betalingen van de Palestijnse Autoriteit te verwerken aan Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen.

Op overtreding van de nieuwe wetgeving staat tot tien jaar gevangenisstraf en een aanzienlijke boete. Dit geldt ook voor de werknemers van banken die de PA-betalingen voor terrorisme verwerken en stelt de banken open voor strafrechtelijke en civiele procedures.

Begin mei sloten daardoor veel banken in de Palestijnse gebieden de rekeningen van terroristen en hun families. Uit verklaringen van de Palestijnse Autoriteit blijkt dat de PA van plan is de salarissen nog vier maanden door te blijven betalen via het huidige banksysteem. Ondertussen werkt de PA aan een andere oplossing om het vermoorden van Israëlische burgers financieel aantrekkelijk te houden.

Dit betekend dat gedurende de komende vier maanden de banken de Israëlische wet zullen overtreden.

Er zijn 13 banken actief in de gebieden van de Westelijke Jordaanoever onder beheer van de PA. Zeven daarvan zijn in Palestijnse handen, vijf zijn Jordaans en één is Egyptisch.