Cultuur & Jodendom

Hanneke Groenteman is terug!

Journaliste en presentatrice Hanneke Groenteman (66) gaat per 1 september werken voor RTV Noord-Holland. Ze gaat er, na zes jaar afwezigheid bij deze regionale omroep, het radioprogramma De Klaaglijn presenteren.

Groenteman werkte al eerder voor de regionale radio- en tv-zender gewerkt. Ze presenteerde toen ook al het bij de luisteraars populaire programma De Klaaglijn. Groenteman is bekend van programma’s bij de Publieke Omroep. Voor de VARA-radio maakte ze onder meer het vrouwenprogramma Hoor Haar, deed de presentatie van Met het oog op morgen. Op televisie was ze in het seizoen 2004-2005 een van de presentatoren van VARA’s B&W. Ook verzorgde ze zeven jaar lang het VPRO kunstmagazine De Plantage en HH Zondag samen met Paul Haenen. In 1998 presenteerde ze het programma Zomergasten.

Hanneke Groenteman werd geboren in Amsterdam. Als peuter moest ze onderduiken. Na de Tweede Wereldoorlog volgde ze het gymnasium aan het Spinoza Lyceum. Daarna deed ze de secretaresseopleiding bij Schoevers en studeerde ze enige jaren Frans aan de Gemeenteuniversiteit. Tijdens haar studie was ze lid van de studentenbeweging Politeia en van de Socialistische Jeugd.

Vervolgens werkte ze bij Het Parool, aanvankelijk op de steno-afdeling en van 1962 tot 1973 als journalist. Ze werkte vier jaar bij een onderwijsvernieuwingsproject van Co van Calcar. In 1975 ging ze bij de Vara-radio werken. Op 30 april 1980 versloeg Groenteman samen met Stan van Houcke voor de Vara de rellen rond de kroning van Prinses Beatrix tot koningin. Hun beider verslaggeving zorgde voor hevige verontwaardiging en kamervragen.

In oktober 2003 verscheen haar boek Doorzakken bij Jamin, een bundel van 23 verhalen over haar jeugd, haar gedweep met Audrey Hepburn, het feminisme, mannen, kinderen, haar doodgeboren dochtertje, en over overgewicht. Het boek werd geillustreerd door Peter van Straaten.

Hanneke Groenteman onderhoudt sinds april 2004 een buitengewoon onderhoudend weblog.

Reacties