In Netwerk: Israëlische helikopterpiloten

Een ploeg van Netwerk kreeg recent toestemming om op luchtmachtbases in Israël te praten met piloten die verantwoordelijk zijn voor liquidaties zoals die waarbij afgelopen week Hamas-leider Yassin werd gedood.

Wie de uitzending van zondagavond 28 maart 2004, 20.15 uur op Ned. 1 heeft gemist: klik HIER om op de website van Netwerk het programma alsnog te bekijken.

Netwerk peilt de mening van kijkers.

Klik op de afbeelding om op de website van het programma uw stem uit te brengen.

Het zijn de mannen die missies uitvoeren boven de Palestijnse gebieden en op verzoek doden. Ze leggen uit waarom ze dit werk doen en praten openhartig over hun gevoelens.

Verslaggever Peter Tetteroo maakte de opnamen onder strenge voorwaarden. Zo zijn de militairen onherkenbaar en mogen hun namen niet worden genoemd.

Als aanvullende achtergrondinformatie in hetzelfde programma een ?portret? van de Apache- gevechtshelikopter.

Het Israëlische leger beschikt over het meest moderne wapentuig ter wereld. De liquidatie van diverse Palestijnse Hamas-topmannen (of pogingen daartoe) en de belegering van het kantoor van de Palestijnse leider Arafat werden hoofdzakelijk uitgevoerd met de ‘AH-64D Longbow Apache?.

De helikopter waarmee het Israëlische leger de meeste acties uitvoert is de ?Boeing AH-64D Longbow Apache?. In Israël heeft het toestel de bijnaam ?Peten?, wat ?adder? betekent. Er kunnen twee piloten in het toestel, dat maximaal bijna 10.000 kilo weegt.
De ?adder? heeft een snelheid van 365 kilometer per uur en kan een hoogte bereiken van ruim zes kilometer. Volgens de website van de IAF (Israëli Air Force) wordt het toestel met name ingezet in ?veiligheidsoperaties? in Libanon en Beiruoet, maar ook de Palestijnen zijn steeds vaker doelwit van de moordmachine.

De Apache werd in de jaren ?70 ontwikkeld door de Verenigde Staten toen de Amerikanen op zoek waren naar een middel om een eventuele invasie van West-Europa door Sovjettroepen te voorkomen.

De eerste Apache-modellen (model AH-64A) werden onder andere in Israël getest. Na de tests schafte Israël 18 toestellen aan. In 1990 arriveerden de eerste Apaches. Ze waren uitgerust met ?hellfire?- raketten en nachtkijkers. De helikopters werden vrijwel meteen ingezet tegen Libanon. Drie jaar later arriveerden er nog 24 nieuwe Apache-toestellen in Israël, ditmaal als een gift van de Verenigde Staten.

Rond 1999 bekoelde de relatie tussen de VS en Israël. Het ?AH-64A?-model van de Apache bleek niet foutloos ? verschillende toestellen crashten in de jaren negentig. De VS bleek informatie over de mankementen niet aan zijn Israëlische bondgenoot te hebben doorgespeeld.

Tegenwoordi heeft Israël de beschikking over de ?AH-64D Longbow?, het nieuwste type Apache. De helikopter beschikt onder meer over lasergestuurde hellfire-raketten, een systeem om radargeleide raketten die op het toestel worden afgevuurd te misleiden, en een speciale infrarood-camera waarmee ‘s nachts verkenningsvluchten kunnen worden uitgevoerd. Ook de Koninklijke Luchtmacht heeft dertig van deze Apache-toestellen aangekocht.