Liberale joden willen focus op positieve ontwikkeling

Door de contacten tussen liberale joden en Europese moslims te verstevigen kunnen wij elkaar in positieve zin versterken, aldus rabbijn Avraham Soetendorp, voorzitter van de Europese afdeling van de Wereldunie van liberale joden, die de afgelopen dagen in Den Haag bijeen was.

"We moeten de positieve ontwikkelingen die in Europa zichtbaar zijn niet uit het oog verliezen", aldus Soetendorp, die voor drie jaar werd herkozen. De liberale joden willen ook meer contacten met de Europese Unie met het oog op de opbouw van een tolerante samenleving. Tegelijkertijd moeten joden alert blijven op het zogenaamde nieuwe antisemitisme dat in Europa de kop opsteekt.

De liberale joden in Duitsland en Hongarije ondervinden problemen om in eigen land te worden erkend. In Duitsland bijvoorbeeld probeert de (orthodoxe) joodse gemeenschap haar status als enig erkende joodse organisatie te behouden, zei Soetendorp. Aan de andere kant is er erkenning voor het liberale jodendom in Israël, Rusland, de Europese Unie en andere landen.

Bron: oneway.nl