Ontsnapt aan eerwraak

Een interview met de Palestijnse Souad die ontsnapte aan de moord die haar familie uit eerwraak probeerde te plegen. Ze was zwanger van een man met wie ze niet was getrouwd.

In Netwerk van 30 maart 2004 een reportage van Wouter van der Horst en Josefin Hoenders over Souad, die stelselmatig door haar vader wordt mishandeld. Op haar zeventiende ontmoet ze een jongen uit haar dorp en na een paar ontmoetingen blijkt ze zwanger te zijn. Als haar familie erachter komt, slaat het noodlot toe. Souad moet volgens haar ouders sterven, omdat ze de familie heeft onteerd.

Haar zwager besprenkelt Souad op een onverwacht moment met benzine en strijkt een lucifer af. Zwaargewond lukt het de Palestijnse om te vluchten. Daarna weet ze nog een aanslag te overleven en wijkt uit naar het buitenland.

De Palestijnse wilde alleen onder zware bewaking en met een masker op Netwerk te woord staan; ze wordt nog steeds met de dood bedreigd. Souad tekende haar geschiedenis op in het boek: ?Geschonden. Een Palestijnse vrouw vertelt haar schokkende verhaal.? (Uitgeverij Arena, ISBN 90 6974 500 3).

In NRC Handelsblad van 25 november 2000 is een uitvoerig artikel te lezen over eerwraak.

Op de website van Netwerk kan de uitzending worden teruggezien en zijn nog twee links naar relevante internetsites te vinden.

Advertentie (4)