Antisemitisme in Europese Unie groeit

Het Europese Monitoring Centrum voor Racisme en Xenofobie concludeert dat het aantal anti-joodse incidenten in het noordwesten van de EU in 2002 en 2003 is toegenomen, in vergelijking met voorgaande jaren.

Dat concludeert het Europese Monitoring Centrum voor Racisme en Xenofobie in zijn grootste rapport over antisemitisme in Europa. Het rapport is woensdag in Straatsburg gepresenteerd.

De toename is gemeld in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Andere EU-landen hebben geen gegevens of onvoldoende bewijs voor een toename, aldus het rapport. Het centrum vermoedt dat de toename samenhangt met de spanningen in het Midden-Oosten.

De gevonden incidenten variëren van hate-mail tot brandstichtingen. "Het is duidelijk dat Europa een probleem heeft. Veel van de 1,2 miljoen joden in de Europese Unie worden er bang van", zei Beate Winkler, directeur van het centrum.

Alhoewel het centrum toegeeft dat generaliseren over de daders moeilijk is op basis van de beschikbare gegevens, wijst de EUMC naar twee groepen. De grootste bestaat uit hoofdzakelijk jonge, extreemrechtse blanke Europeanen. In sommige landen (waaronder Nederland) worden incidenten ook veroorzaakt door jonge moslims uit Noord-Afrikaanse of Aziatische landen.

In Nederland deden de incidenten zich vooral in 2002 voor, met name in Amsterdam, waar de meeste van de 30.000 joden in Nederland wonen. De incidenten waren onder andere spreekkoren in voetbalstadions, hatelijke websites en bedreigingen.

Winkler riep politici op het probleem aan te pakken. "Het is de grootste prestatie van de Europese Unie dat conflicten tussen lidstaten ondenkbaar zijn. Nog mooier is als ook conflicten tussen groepen burgers ondenkbaar worden", zei Winkler.

In een reactie toonde het Europese joods congres zich niet verrast. "Het rapport bevestigt wat wij al merkten: het monster is terug", zei voorzitter Benatoff. "Joden in de Europese Unie kunnen geen normaal leven leiden. Dat is onaanvaardbaar."

Bron: www.nu.nl, 1 april 2004

Advertentie (4)