De grote Pesach-specerijenoorlog

De Sefardische opperrabijn van Israël, Shlomo Amar, heeft een verbod uitgevaardigd op de produktie en verkoop van ‘kosjer voor Pesach’  komijn en specerijenmegsels waarin komijn verwerkt is, meldt de Israëlische krant Maariv.

Hoewel locale rabijnen in het verleden de populaire smaakgever al van de Pesach-lijsten hadden verwijderd, is dit de eerste keer dat het opperrabinaat de verkoop voor Pesach heeft verboden.
Komijn wordt ingevoerd uit het Verre Oosten. De kleine zaadjes bevatten vaak sporen van tarwe en haver, beide met Pesach verboden indien ze met water in aanraking komen.

?Wij zeven de komijnzaadjes al drieduizend jaar voor we ze malen voor gebruik tijdens Pesach?, zegt Chaim Pereg, eigenaar van de Pereg Spice Company.
Maar rabbijn Hagai Bar-Giora, directeur van de afdeling kasjroetbewaking van industriële producten van het Israëlische opperrabinaat, legt uit dat recente laboratoriumproeven hebben aangetoond dat het zeven niet alle graanresten verwijdert. Wanneer de graansporen tijdens Pesach met vloeistoffen in contact komen kan zelfs een minieme hoeveelheid er de oorzaak van zijn dat al het Pesach-eten niet meer kosjer voor Pesach is.

Komijn is een van de meest gebruikte specerijen in de Sefardische keuken en wordt in bijna alle commerciëel geproduceerde specerijenmengsels verwerkt. Ook in haway, de populaire Jemenitische hete saus en in kerriepoeder is komijn een onmisbaar ingrediënt.

De oplossing van het opperrabinaat voor wie echt niet zonder kan: koop 100-150 gram komijn en beoordeel ieder komijnzaadje stuk voor stuk op de aanwezigheid van meelsporen.

Rekening houdend met de jaarlijkse Pesachschoonmaak waarbij vele Israëli?s hun keukenkastjes en kruidenrekken aan een grote schoonmaakbeurt onderwerpen, bereidt de levensmiddelenindustrie al maanden tevoren de productie en verkoop voor van producten die ?kasjer lePesach? zijn.

Volgens Chaim Pereg zal de beslissing van het opperrabinaat grote en kostbare gevolgen hebben voor de verkoop van specerijen. ?Zonder komijn is deze Pesach misschien wel kosjer, maar zeker niet leuker of lekkerder.?
Maar rabbijn Bar-Giora is niet onder de indruk: ?Het is maar één week in een heel jaar Pesach.?

Bron: Maariv International

Advertentie (4)