“Een spreuk op het juiste moment…

 …is als brood wanneer je honger hebt." Met deze woorden introduceert Jacob Richman de nieuwste loot aan zijn internetproject "Jewish Education and Entertainment".

Jacob Richman is de geestelijke vader van J.co.il, een website over allerlei, vooral wereldse, zaken die met jodendom te maken hebben. De site is speels, eenvoudig te gebruiken, en je steekt er nog wat van op ook!

Een recent onderdeel van J.co.il is een database met joodse spreuken en gezegden. De database is te raadplegen op sleutelwoord. De meer dan drieduizend spreuken en gezegden hebben allemaal bronvermelding.

Naast deze schatkamer vol joodse wijsheden biedt de website de mogelijkheid Hebreeuwse teksten te schrijven en af te drukken, een uitkomst voor mensen die geen Hebreeuws lettertype in hun computersysteem hebben. Er is een uitgebreid lesje aardrijkskunde van Israël, een soort ‘memory’spelletje om woordjes te leren, kompleet met kaartjes, en er is zelfs een computer-kleurboek met joodse thema’s.

‘Under construction’ is het onderdeel ‘Jewish Trivia’, allerlei wonderlijke feitjes en weetjes over joodse zaken, verdeeld over een aantal categoriëen.

Meld je aan voor de mailinglist, dan word je een paar maal per maand op de hoogte gehouden van nieuwe toevoegingen aan de website.

En wie is deze Jacob Richman?
Jacob Richman maakte in 1984 alija vanuit Brooklyn, New York en woont sindsdien in Jeruzalem. Hij werkte voor verschillende Israëlische hi-tech firma’s.
Sinds 1993 staat hij aan het hoofd van CJI, Computer Jobs in Israël, waar thans ruim 9000 mensen bij zijn ingeschreven.
De laatste zeven jaar is hij tevens werkzaam als internet consulent. In die hoedanigheid heeft hij vele joodse websites bezocht en beoordeeld, en kreeg ook veel electronische post met verzoeken om de meest uiteenlopende onderwerpen op het internet te vinden.
Een jaar geleden besloot Richman zelf een website op poten te zetten met unieke prgramma’s en spelletjes die, in zijn eigen woorden, "jew, fun and educational" zijn. Hij verzocht programmeurs, grafisch ontwerpers en vertalers de website precies volgens zijn eigen aanwijzingen te ontwerpen, en betaalde iedereen uit eigen zak.
In september 2001 werd de website J.co.il gelanceerd.

Op Jacob Richman’s persoonlijke website Jacob Richman kunt U meer lezen over deze bevlogen web wizard. Op die pagina is tevens een grote verzameling interessante ‘joodse’ links te vinden, waar joods.nl inmiddels aan is toegevoegd.

Advertentie (4)