Joodse begraafplaats Maarssen krijgt grondige opknapbeurt

Landschapsbeheer Utrecht wil het verwilderde kerkhof restaureren en in oude luister herstellen.

Sinds 1990 is er geen onderhoud meer gepleegd aan de begraafplaats. Tot het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw draaide de gemeente Maarssen hiervoor op. Daarna ging het onderhoud over in particuliere handen.

Hoewel de gemeente met de renovatie van de begraafplaats aan de Machinekade nu feitelijk weinig van doen heeft, betaalt het gemeentebestuur er wel aan mee. Landschapsbeheer Utrecht dat de werkzaamheden uitvoert, ontvangt 2.650 euro van Maarssen. Het Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap doneert 1.350 euro, de provincie 2.650 euro en de Nationale Postcodeloterij helpt mee met de opknapbeurt door 4.172 euro te verstrekken.

De Joodse begraafplaats aan de Machinekade dateert uit het jaar 1749. Initiatiefnemer was Isaac de Jong, lid van de Portugeesche Joodsche gemeente. Hij kocht al in 1729 grond aan de Machinekade om er een familiekerkhof op te richten. De Jong was ondermeer eigenaar van Huis ten Bosch. De begraafplaats heeft tot begin 1900 nog dienst gedaan als dodenakker. Na de Tweede Oorlog raakte de plaats in verval. Sinds 1994 staat de begraafplaats op de gemeentelijke monumentenlijst.

Bron: Utrechts Nieuwsblad, 28 april 2004