Kunst voor behoud Zutphense synagoge

De Nederlands Israëlitische Gemeente De Stedendriehoek viert dit jaar het 125-jarig bestaan van de synagoge aan de Dieserstraat.

Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Stichting Behoud Synagoge Zutphen de Zutphense kunstenaar Wim van der Mey gevraagd een ets van de synagoge te maken in een beperkte oplage (125 stuks). Het eerste exemplaar wordt zondag 2 mei door stichtingsvoorzitter P. Breukink aangeboden aan vice-voorzitter Lezer van de Nederlands Israëlitische Gemeente De Stedendriehoek. Dit gebeurt ?s middags om twee uur in de synagoge. Stadsarchivaris J.C. Riemens verzorgt dan een lezing over de 125-jarige geschiedenis van de ?Synagoge in de stad Zutphen?.

Door de aankoop van genoemde ets steunen kopers het doel van de stichting om de jarige synagoge voor komende generaties te behouden.

In 1922 werd het gebouw gerestaureerd, geschilderd en van elektrisch licht voorzien. Na de oorlog raakte het gebouw in verval en werd ingericht als bedrijfspand. In 1976 kocht de gemeente Zutphen het pand, dat vervolgens werd gerestaureerd. Nadat de gemeente het gebouw dankzij succesvolle acties en subsidies weer aan de joodse gemeente had verkocht, werd het in 1982 overgedragen aan de SOGK. Die nam vervolgens de restauratie- en inrichtingskosten voor haar rekening. Op 15 december 1985 ? op de achtste dag van het Chanoekafeest ? werden de lichten in de herbouwde sjoel ontstoken en sindsdien gebruikt de joodse gemeente de bovenverdieping weer voor diensten en lessen.

Klik HIER om meer te lezen over de geschiedenis van de Zutphense synagoge.

Bron: www.destentor.nl