Eindelijk een monument voor Anne Frank in Amsterdam

Na jaren van discussie zal in Amsterdam eindelijk een monument voor Anne Frank komen op het Merwedeplein. Boekhandelaar Gert Jan Jimmink heeft een beeld laten ontwerpen door Jet Schepp. De definitieve beslissing wordt echter in september door de stadsdeelraad van Zuideramstel genomen.

In 2002 besloot het stadsdeel dat het ontwerp van Jeroen Krabbé niet geplaatst zou worden omdat er teveel weerstand van omwonenden was. Buurtbewoner Jimmink heeft toen het heft in eigen handen genomen. Hij heeft zelf een beeld laten ontwerpen en 1200 handtekeningen van buurtbewoners verzameld. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan het stadsdeel van Zuidamstel met als gevolg dat de verantwoordelijke raadscommissie een positief advies met betrekking tot het plaatsen van het beeld zal geven.

Het ontwerp van Jet Schepp is een beeld van Anne Frank die, met veel kleren over elkaar heen aangetrokken en met een koffer in de hand, voordat zij naar het Achterhuis vertrekt nog even achterom kijkt naar haar ouderlijk huis op het Merwedeplein. Daar heeft Anne Frank van 1933 tot 1942 gewoond. Ongeveer tien jaar geleden heeft Schepp dit beeld ontworpen maar toen werd in Amsterdam niet enthousiast op het ontwerp gereageerd. Na een expositie in Purmerend en vele postieve reacties aldaar heeft die gemeente het beeld gekocht en geplaatst op de Anne Franklaan. De basis van het beeldje voor Amsterdam blijft hetzelfde maar Anne zal groter worden en krijgt meer volume.

In september zal een defitieve beslissing worden genomen.

Bron: www.amsterdam2000.nl
Klik hier voor andere artikelen over dit onderwerp.

Advertentie (4)