Het mysterie van Boekhandel Joachimsthal

Van de één op de andere dag was boekhandel Joachimsthal op het Gelderlandplein te Amsterdam gesloten. Geen notitie op de deur, geen teken van leven van de eigenaar, helemaal niets. Wat is er gebeurd?

Tussen 1828 en 1834 trokken twee broers Joachimsthal van het Duitse Emden naar Nederland en richtten verschillende ondernemingen op. De firma J.L Joachimsthal werd als uitgeverij, drukkerij, boekbinderij en kantoorboekhandel in 1867 opgericht en werd in 1938 voorgezet als Joachimsthal’s Boekhandel, Uitgevers- en Drukkerijbedrijf N.V.

Tientallen jaren geleden is de boekhandel als zelfstandige onderneming doorgegaan. Na jaren op het Europaplein gevestigd te zijn geweest, belandde de winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert. De winkel stond (en staat) bekend als dé winkel in Nederland met de meest uitgebreide collectie joodse boeken, oud en nieuw. Joodse boeken in de ruimste zin van het woord, niet alleen literaire werken van binnenlandse en buitenlandse joodse schrijvers maar ook boeken over het jodendom in het algemeen.

In april bleef de winkel plotseling dicht. Op de deur geen briefje, telefonisch geen gehoor en geen reactie op e-mails. Alles is nog aanwezig in de winkel. De boeken, de zilveren voorwerpen en alle andere joodse voorwepen die tot het assortiment behoren staan onaangeroerd op de planken. De post wordt regelmatig van de deurmat gehaald maar niemand weet precies door wie.

Al snel komt er een levendige geruchtenstroom op gang. De eigenaar, Thomas van der Krogt, zou zijn woning hebben leeggehaald en naar de andere kant van de wereld zijn vertrokken of zou niet lang geleden gezien zijn in Amstelveen. Het feit blijft dat de winkel schulden heeft bij verschillende toeleveranciers en dat die tot nu toe in het duister tasten.

Wie weet het werkelijke verhaal achter de raadselachtige gebeurtenissen? Is dit het einde van de enige joodse boekhandel in Nederland? Betekent dit nooit meer snuffelen tussen joodse boeken en de andere joodse spulletjes? Zijn we in de toekomst aangewezen op het internet?

Bron (onder andere): www.boekblad.nl

Advertentie (4)