Onderzoek joodse begraafplaats Kampen afgerond

Eind juni spreken de burgemeester en verantwoordelijke wethouder van Kampen met opperrabbijn Jacobs. Over het resultaat van het onderzoek wil de gemeente nog geen mededelingen doen.

Burgemeester Jan Oosterhof en wethouder Remmelt de Boer hebben donderdag 26 juni een onderhoud met opperrabbijn Jacobse over het afgeronde onderzoek naar het vermeende dumpen van stoffelijke resten van de voormalige joodse begraafplaats aan de 1e Ebbingestraat in diepe kolken rond Kampen.

Dat onderzoek is de afgelopen weken uitgevoerd door gemeentearchivaris Dicky Haze en stadsarcheoloog Alexander Jager. Zij hebben een rapport geschreven en daarin een aantal aanbevelingen gedaan, die worden besproken met Jacobse. De Boer wil in dit stadium nog niet ingaan op de details van het rapport. ?Als er extra maatregelen moeten worden genomen, zullen we dat in nauw overleg doen met de opperrabbijn?, licht hij toe.

Haze en de Jager hebben gesproken met diverse Kampenaren over de geruchtmakende affaire die zich in het midden van de jaren vijftig zou hebben afgespeeld tijdens de bouw van gereformeerde mavo, pal naast het oude kerkhof.

Zie onze eerdere berichtgeving:
Resten joodse begraafplaats gedumpt
en
Nogmaals: de geruimde joodse begraafplaats van Kampen