Amerikaanse strijdkrachten aanwezig in Israël


Een nieuw boek “Code Names” van William M. Arkin doet onthullingen over een militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Israël. Het gaat om Amerikaanse legerbases op geheime plekken. Het geeft een lange lijst van codenamen die staan voor strategische samenwerking tussen Jeruzalem en Washington.

Volgens Arkin zijn er tenminste vijf Amerikaanse legerbases in Israël, waaronder bij luchthaven Ben Gurion en in Herzliya Pituah. De onthullingen over de samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de IDF (Israël Defense Forces) geven een nieuwe dimensie aan de uitspraak van de republikeinse senator Jesse Helms dat “Israël het vliegdekschip van Amerika in het Midden-Oosten is, en dat dit feit alleen al een rechtvaardiging is voor de militaire hulp die de V.S. elk jaar aan Israël verleent.”

Arkin is een onafhankelijke journalist, en een militair verslaggever voor NBC-, en een voormalig inlichtingenanalist binnen de Amerikaanse strijdkrachten. Hij noemt zichzelf een sleutel tot het decoderen van jargon en codenamen die worden gebruikt door het Amerikaanse leger.


In het boek staat een lijst van de Amerikaanse militaire bases in Israël. Deze bases worden ‘sites’ genoemd plaatsen en worden genoemd in nummerieke volgorde:  Site 51, Site 53, Site 54, Site 55, en Site 56. De vorm wijst erop dat andere niet gespecificeerde ‘plaatsen’ bestaan, maar dit wordt niet uitdrukkelijk vermeld. Het boek werpt ook een licht op militaire banden tussen de V.S. en de meeste landen van de wereld, en op de organistructuur van defensie-apparaten.


Bron: globesonline, 26 januari 2005


Code Names: ISBN 1-58642-083-6


 

Advertentie (4)