Israëlisch leger heft eenheden op


Het Israëlische leger heft speciale eenheden voor joods-orthodoxe dienstplichtigen op. Dat heeft generaal Elazar Stern dinsdag bekendgemaakt. Hesder Yeshiva leiders zijn hier verbaasd en ontvreden over.


Deze ‘Hesder Yeshiva’ soldaten combineren drie-en-half jaar Torah studie met 18 maanden legerdienst. Dit patroon zal gehandhaafd blijven, maar de studenten zullen onder reguliere eenheden worden geplaatst.[Bron: jpost, 25 januari 2005].


Veel orthodoxe joden zijn tegen het opgeven van de Gazastrook en bezette delen van de Westoever aan de Palestijnen omdat deze gebieden onderdeel zouden zijn van in het Oude Testament door God aan de joden beloofde land. Stern zei dat de orthodoxe eenheden al in maart worden opgeheven, maar dat de maatregel geen verband houdt met de verwachte terugtrekking uit de Gazastrook later dit jaar. De leiding van het Israëlische leger houdt er rekening mee dat een deel van de joods-orthodoxe soldaten zal weigeren daarbij te worden ingezet.


“Ik denk dit geen goede structuur is.  De IDF is het leger van de mensen. Elke militair brengt zijn waarden mee en zij worden gedeeld met anderen. Dit is het beste voor de IDF, en waarschijnlijk het best voor de Staat Israël”, aldus Stern afgelopen dinsdag [Bron: turkishweekly, 25 januari 2005]


In het Israëlische parlement en onder rabbijnen is kritiek geuit op het besluit van het leger om de speciale eenheden op te heffen.


Bron: 12 move.nl, 25 januari 2005 


 

Advertentie (4)