“From Israël with love”

Valentijnsdag in Europa belooft dit jaar lucratief uit te pakken vooor Israëlische bloemenkwekers: ter gelegenheid van de ‘liefdesdag’, 14 februari, zullen 56 miljoen bloemen worden geexporteerd.

De Israëlische Bloemkwekersvereniging verwacht een omzet van ruim 10 miljoen euro (NIS 56 miljoen), een toename van 34% ten opzichte van 2004. Dit spectaculaire getal wordt mede veroorzaakt door de gunstige wisselkoers van de sheken t.o.v. de euro. Daarnaast is de export van bloemen vanuit Israël gestegen met 7%.

De meeste bloemen worden als luchtvracht door ElAl en Cargo Air Lines naar Europa vervoerd, maar door het enorme aantal bloemen zullen ook andere maatschappijen een deel van het vervoer voor hun rekening nemen.

Bloemkwekers in de Gazastrook hebben de speciaal voor Valetijnsdag gekweekte 3 miljoen rode anjers niet uitvoeren aangezien de controlepost bij Karni enige tijd gesloten was. Nu de doorgang tussen Gaza en Israël weer open is wordt alles in het werk gesteld om in elk geval een deel van de bloemen nog op tijd te kunnen uitvoeren.

Advertentie (4)