Gretta Duisenberg verliest geding om column

De Meervoudige Kamer van het Gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat Gretta Duisenberg, op 16 oktober 2003 onderwerp van de vinnige column ‘Menselijk schild in Ramallah’ van Metro- en internetjournalist Luuk Koelman, geen schadevergoeding krijgt. De column is na de uitspraak ook weer online.

De column verscheen in de krant Metro van 16 oktober.
De rechtbank oordeelde dat het geschrevene niet onrechtmatig was. Wel vond het hof dat de column een scherpe toonzetting heeft en als een schending van eer en goede naam kan worden opgevat. Omdat het karakter van de tekst duidelijk fictief is en de toonzetting humoristisch wilden de rechters de tekst evenwel niet verbieden.

De scherpe toon is ook niet voldoende om Duisenberg de gevraagde 40.000 euro schadevergoeding, voor geleden (im-)materiele schade toe te kennen. Daarmee heeft Koelman de zaak volledig gewonnen. Het hof veroordeelde Duisenberg tot het betalen van de proceskosten van zowel het kort geding als de bodemprocedure.

Luuk Koelman is gelukkig met de beslissing en benadrukt dat het een principiele zaak was. "Het was even spannend, want je weet nooit of gelijk hebben ook gelijk krijgen is", zegt Koelman. "Via een inzamelingsactie doneerden honderden sympathisanten een bijdrage voor zijn procedure." Het geld dat Koelman aan de zaak overhoudt wordt gedoneerd aan Warchild.

klik HIER om de column ‘Menselijk schild in Ramallah’ te lezen op de website van Luuk Koelman.

Luuk Koelman’s column was een reactie op een artikel van 13 oktober 2003.

Advertentie (4)