Open Monumentendagen 10 en 11 september 2005


Komend weekeinde, 10 en 11 september, vinden de Open Monumentendagen plaats en zullen vele monumenten de deuren openen voor het publiek. Dit jaar staat ons religieus erfgoed centraal. In Amsterdam houden de Snoge, de Obrechtsjoel, de Gerard Dou en de Uilenburgersynagoge, alleen op zondag, open huis. Het Joods Historisch Museum is het hele weekend voor de halve prijs toegankelijk.

Gedurende de twee Open Monumentendagen worden de gebouwen die een relatie hebben met religie of een spirituele stroming uitgelicht.

Binnen Amsterdam staan verschillende kerken, synagogen, huiskerken en hofjes centraal.

Naast de monumenten met een duidelijke connectie met religie zijn ook vele andere gebouwen opengesteld.

De Open Monumentendag vindt op beide dagen plaats van 10.00 tot 17.00 uur, maar niet alle panden zijn op dezelfde tijd geopend. Let op de openingstijden bij de objectbeschrijvingen.Gerard Dou Synagoge, Gerard Doustraat 238, Amsterdam                                  
open zondag 11 september 2005, 12.00 -16.00 uur
architect E.M. Rood, bouwjaar 1891-1892
Beperkt rolstoeltoegankelijk
www.gerarddou.org

In 1891 gaf de Ashkenazivereniging Tesjoengat Israël (Hulpe Israël) architect Rood de opdracht tot het bouwen van een eigen sjoel (synagoge) in de Pijp. Door haar verborgen ligging in de Gerard Doustraat konden de diensten tot in 1943 gewoon doorgaan, zonder dat de Duitse bezetters de synagoge opmerkten. Ook daarna bleef de synagoge haar inboedel behouden, waardoor op de tweede sjabbat na 5 mei 1945 weer de eerste dienst kon worden gehouden. De neorenaissancistische sjoel heeft binnen plaats voor 250 mannen en 70 vrouwen en is tot op de dag van vandaag in gebruik.

Rav Aaron Schuster Synagoge (Obrechtsjoel), Heinzestraat 1-3 / Obrechtplein, Amsterdam
open zondag 11 september 2005, 10.00-13.00 uur
architecten H. Elte, C. van der Wilk, bouwjaar 1928
rolstoeltoegankelijk nee
www.nihs.nl

De blokvormige elementen, toren, overdekte ingangsgaanderijen en de overstekende dakvlakken behoren tot de elementen die de Rav Aaron Schuster Sjoel (synagoge) binnen de invloedsfeer van Frank Lloyd Wright en Dudok schaart. De synagoge werd ontworpen door de bekende architect Harry Elte en kreeg in 1996 de status van rijksmonument. Elte heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met de omgeving en heeft de ingangspartij aangepast aan een aanwezige boom die hij graag wilde behouden. In het interieur is er plaats voor 340 mannen en 232 vrouwen. De vrouwen zitten op de twee balkons. De zes smalle vensters in beide korte zijwanden corresponderen met de twaalf stammen van Israël.


Portugese Synagoge, ‘de Snoge’

Portugese Synagoge (Esnoga), Jonas Daniel Meijerplein, Amsterdam
open zondag 11 september 2005, 11.00-16.00 uur
architect Elias Bouman, bouwjaar 1671-1675
rolstoeltoegankelijk nee

De Portugese Synagoge is alleen toegankelijk met een rondleiding. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij de kassa van het
Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)