Risico-vis

Met Rosj Hasjana in het vooruitzicht heeft het Israëlische ministerie van gezondheid een waarschuwing doen uitgaan. Het schoonmaken van vis, bijvoorbeeld voor gefilte fisch, kan een riskante bezigheid zijn: in de afgelopen 5 jaar zijn vele tientallen mensen ernstig ziek geworden ten gevolge van een infectie die ze daarbij opliepen. Zeven van hen overleden.

Het Israëlische ministerie van gezondheid waarschuwt met name voor tilapia (moesjt), brasem (denis) en zeebaars (levrak). Deze vissen kunnen besmet zijn met de bacterie Vibrio vulnificus.

Met name mensen met verzwakt immuunsysteem (AIDS), diabetes, kanker en chronische ziekten van lever en nieren lopen een verhoogd risico besmet te raken.

Het ministerie adviseert de vissen niet bij ‘wilde’ vishandelaars of rechtstreeks bij visfarms te kopen. De vis moet tot gebruik bij 4 graden onder nul worden bewaard en bij voorkeur door de handelaar van schubben, vinnen en andere scherpe delen worden ontdaan. Het schoonmaken moet bovendien met huishoudhandschoenen aan worden gedaan. Het gevaar van besmetting bestaat alleen voor rauwe vis. Eenmaal klaargemaakt is het eten van de vis veilig.

De bacterie, die het lichaam binnenkomt via open wondjes, veroorzaakt blaren, zwelling en onderhuidse ontstekingsreactie en soms inwendige bloedingen.

Advertentie (4)