Urban Dance Balboaplein, Amsterdam


Op zondag 25 september vindt met het Urban Dance Festival op het Balboaplein in De Baarsjes een muziekspektakel plaats voor en door vijf culturen. Het festival is het gevolg van verdere samenwerking na het succes van MAJO, het Marokkaans-Joods voetbaltoernooi, dat in 2004 een nauwere samenwerking en groter onderling begrip tot doel had.


Joodse bezoekers van de synagoge West werden enkele jaren terug lastig gevallen door Marokkaanse jongeren.

De groepen zijn in gesprek gegaan en hebben een voetbaltoernooi georganiseerd.

Het Joods-Marokkaanse toernooi was een groot succes.

Vervolgens hebben de organisaties Sjoel West, Jongerencentrum Zuidpool en La Rainbow, AJT (Ambulant Jongeren Team) en het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) hun krachten verzameld voor de organisatie van het komende Urban Dance Trance 2005 op het Balboaplein in stadsdeel De Baarsjes.

Tesamen met de Dialooggroep De Baarsjes (Overleggroep van allochtone en autochtone bewoners) wordt dit evenement georganiseerd waarbij jongeren tussen 15 en 25 jaar flink de ruimte krijgen om via muziek, dance en eetgewoonten uiting te geven aan hun culturele achtergrond.


Balboaplein – De Baarsjes


De 5 culturen: Marokkaans, Surinaams, Hollands, Joods, Turks. De organisatie hoopt hiermee de groeiende tolerante sfeer in De Baarsjes te vergroten door op een feestelijke manier jongeren met elkaars culturen kennis te laten maken. Het motto is: “We leven SAMEN in een buurt / in een stad”.

Muziek

Diverse D.J.’s draaien hun eigen moderne culturele muziek in een sfeer van verbondenheid. Met de muziek kunnen de jongeren van de vijf culturen op het plein swingen, trancedancen, volksdansen. Er komen bekende streetdancers en rappers inclusief Battles.

En verder treden buikdanseressen op die ook workshops geven, komt er een modeshow uit de diverse culturen op de verhoging bij de Westerweel school en is er een straatvoetbaltoernooi met gemengde ploegen.

Ook zijn er henna hand/voet schilders en haarvlechtsters op zijn Afrikaans.


Het Eten


Van de vijf culturen worden originele hapjes (kosjer en halal) gepresenteerd vanuit marktkramen met tafels en zitbanken voor de gezelligheid. Er wordt geen alcohol geschonken, maar wel thee, fris, sapjes e.d.. Kosten hapjes ongeveer tussen de 2 en 4 euro.

Zie Stadsdeel De Baarsjes voor een overzicht van de tijden en contactpersonen.


De organisatie die geheel uit vrijwilligers bestaat, heeft overigens de Vrijwilligersprijs 2005 van stadsdeel De Baarsjes gewonnen. Een mooie bokaal, een oorkonde en een bedrag aan euro’s voor de eerst volgende aktiviteit. Volgens het stadsdeel getuigde het van lef om het MAJO voetbaltoernooi te organiseren en krijgt het evenement (inter)nationaal navolging.
Het volgende MAJO toernooi is gepland eind november 2005 in samenwerking met de Joodse jeugdvereniging Haboniem in Buitenveldert.

Advertentie (4)