Een buurtverleden komt tot leven

Op 27 maart werd anne-in-de-buurt.nl gelanceerd, een website gewijd aan Anne Frank en haar familie en de tijd waarin het gezin in de Amsterdamse Rivierenbuurt woonde. In sobere teksten en foto’s wordt een beeld geschetst van het leven van een klein stukje ‘Joods Amsterdam’ in de beginjaren van de Duitse bezetting.


www.anne-in-de-buurt.nl

De inleiding van de website zet onmiddellijk de toon:

Op het Merwedeplein staat een beeldje; het laat Anne Frank zien die op weg is naar "het Achterhuis" om daar onder te duiken. Haar tassen zitten propvol en alle kleren, die zij maar mee kan nemen, heeft zij over elkaar heen aangetrokken.
Alsof het weer 1942 is, zo staat zij daar. Nog even kijkt ze om naar het plein waar zij opgroeide en dat zij nu gedag moet zeggen … om er nooit meer terug te keren, zoals later zal blijken.

Meer dan zestig jaar is Anne al weg uit dit stukje Amsterdam. Toch is de tijd die zij in de buurt doorbracht, niet vergeten, schrijft initiatiefnemer T. van der Veen. Dat wordt geïllustreerd met eenvoudige teksten en een flink aantal foto’s van plekken die in het bestaan van Anne en haar zusje Margot een rol speelden. De foto’s zijn modern, de uitleg legt de verbinding naar het verleden. Zo is er een foto van de boekwinkel aan de Rooseveltlaan waar Anne’s ouders het poëziealbum kochten dat later het beroemde dagboek zou worden.

Op de website kan de bezoeker ook een kijkje nemen in de onlangs gerestaureerde woning aan het Merwedeplein 37, waar de familie Frank woonde tot zij in het achterhuis aan de Prinsengracht in onderduik gingen.

De website bevat een fraaie collectie links naar andere relevante websites.

Advertentie (4)