Israëlische Arabier mishandeld

Een Arabisch Israëli is in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig mishandeld, nadat hij samen met zijn broer en een vriend een Joods meisje naar huis head gebracht na een avondje uit. Hij werd door een groep mannen aangevallen en moest zwaargewond in het ziekenhuis worden opgenomen.

Jalal Tawili, die in het Israëlische leger dient, belandde in kritieke toestand op de operatietafel van het Rambam ziekenhuis in Haifa. Ook de broer van Jalal, Mohammed Tawili, raakte gewond bij de aanval. “Ik deed alsof ik dood was, ik opende mijn ogen en bewoog niet. Ik voelde de pijn niet. Mijn broer Jalal lag naast me – hij was zo goed als dood.” Toen de aanvallers de broers hadden achtergelaten, riep Mohammed om hulp. Na een paar minuten kwam een vrouw naar hen toe die alles had gezien uit haar raam. Zij had inmiddels de politie en een ambulance gebeld. Na een avond in het uitgaanscentrum van Kiryat Yam brachten de drie Arabische jongens hun Joodse vriendin thuis. Een van hen, die een relatie heeft met het meisje, begeleidde haar naar de deur. De broers Tawili wachtten in de auto, luisterend naar Arabische muziek. Een man kwam op hen af en gebood hen de muziek uit te zetten met de woorden: “Wij spreken hier geen Arabisch.” Een groep jongeren dook op met kettingen en stokken en begon op de broers in te slaan. Mohammed raakte gewond aan zijn arm en neus; Jalal was er ernstiger aan toe. Hij kreeg een steen tegen zijn hoofd en onderging zaterdag een hersenoperatie. Het Joodse meisje verklaarde: “Het zijn mijn vrienden en ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Zoiets zou niet mogen gebeuren. Mijn vriend en ik blijven bij elkaar; ik hou van hem. Ik heb geen idee waarom die jongens mijn vrienden aanvielen.” Terwijl ze ons in elkaar sloegen scholden ze op Arabieren”, zei Mohammed Tawili. Zijn vader Abdallah zei zaterdag dat zijn zoons zijn aangevallen omdat ze Arabier zijn. “Er was geen reden voor deze wrede aanval. Ze brachten alleen een meisje veilig thuis. Ik ben mijn zoon bijna verloren omdat de aanvallers de wet van de jungle toepasten.”

De politie beschouwt het incident als een ernstig vergijp en niet als een straatgevecht. Een woordvoerder van de politie sprak van een ‘racistische en gewelddadige aanval’. Zondag zijn drie verdachten gearresteerd maar op dezelfde dag weer vrijgelaten, omdat ze door getuigen niet konden worden geïdentificeerd.