Twee nieuwe gemeentes bij BHC

Het was een bijzonder geslaagde Poeriem-grap toen de progressief joodse gemeente Beit Ha’Chidush meldde te zijn uitgebreid met twee nieuwe afdelingen. In het noorden van Nederland bestaat per 13 maart 2006 BHC-HaTsfoni (BHC-‘noord’), met meteen al 25 leden, en in het oosten werd BHC-HaMizrachi (BHC-‘oost’) een dag later officieel ingewijd. Alleen… het was op 14 maart wèl Poeriem!

Deze laatste kehille is een opmerkelijke combinatie van progressieve joden in Oost-Nederland en in de Duitse steden Dusseldorf en Keulen.


Michael Fleischbein, dermatoloog uit Dusseldorf over het waarom van BHC-HaMizrachi: ‘Via mijn goede vriendin rabbijn Klapheck hoorden wij zoveel interessante verhalen dat we BHC het afgelopen jaar op de voet volgden. Wij bezochten de diensten in de Uilenburgersynagoge en werden geroerd door de warme sfeer met het soort jiddishkeit dat wij alleen kennen uit de verhalen van onze grootouders. Daarnaast vinden we de ideeën van BHC over een nieuwe joodse identiteit die de dichotomie tussen religie en seculariteit moet overbruggen, buitengewoon belangrijk. Joods Europa is te lang gespleten door deze tweedeling, waardoor zovelen van het jodendom zijn vervreemd. Wij zijn ervan overtuigd dat BHC de voorhoede zal zijn van een nieuw joods elan in Europa.’


De Groningers van BHC-HaTsfoni zoeken de redenen dichterbij huis. ‘Er is geen keuze hier in het Noorden’, aldus woordvoerder Max Rosenblum. ‘Je voegt je naar de rabbijnen hier, of je moet helemaal naar Amsterdam. We hebben veel gezinnen met jonge kinderen, dus dat zit er niet in. Bovendien zijn bijna alle BHC-HT’ers academici, die in hun joodszijn een uitdaging zoeken, spiritueel, maar ook intellectueel. We hebben dat bij BHC gevonden.’ Rosenblum is docent aan kunstacademie Minerva. ‘Mijn vrouw en ik zijn rabbijn Klapheck zeer dankbaar. Zij heeft onze tweeling een jaar les gegeven voor hun bne mitswa. Chai en Dani kunnen nu al vloeiend de parasja lajenen, terwijl de dubbele bar mitswa pas in april is.’


Een aantal leden van BHC-HaTsfoni en BHC-HaMizrachi komt aanstaande sjabbat 18 maart naar Amsterdam om samen met BHC en Kaits Poeriem te vieren in de Uilenburgersjoel.


Het Bestuur van BHC vraagt iedereen een klein cadeautje mee te nemen voor de nieuwe BHC’ers uit het noorden en oosten, bijvoorbeeld een Poeriemgeschenkje voor de kinderen of een envelop met inhoud. De geschenken voor de nieuwe gemeentes worden persoonlijk overhandigd door Koningin Esther.

www.beithachidush.nl