Brandstichting Dijksynagoge verijdeld

Dankzij een oplettende voorbijganger is een aanslag op de Dijksynagoge in Sliedrecht dinsdagmiddag op het laatste moment voorkomen. In de buurt van het onlangs gerestaureerde gebouw kon de politie drie mannen aanhouden en werd een tas met brandbaar materiaal aangetroffen.

Een getuige zag ’s middags drie mannen die zich verdacht ophielden bij de synagoge aan de Rivierdijk. Toen het drietal bivakmutsen opzette, belde de getuige onmiddellijk de politie. De mannen zijn 19 en 20 jaar oud en komen uit Hardinxveld-Giessendam en Zwolle. Twee van hen hadden een mes bij zich. De tas met brandbaar materiaal die vlkabij de Dijksjoel werd gevonden is volgens de politie door de mannen daar achtergelaten.

Reacties op de aanslag zijn weinig zeggend: de politie houdt zich op de vlakte over het brandbare materiaal en laat weten de Dijksynagoge voorlopig niet extra te gaan bewaken, ‘omdat de buurtbewoners kennelijk goed opletten, en wij niet overal te gelijk kunnen zijn’. Of deze verijdelde aanslag verband houdt met de bekladding van de Dijksynagoge in februari van dit jaar is nog niet te zeggen.

Het is niet de eerste keer dat Joodse objecten in de regio doelwit zijn van anti-joodse acties. Eind februari van dit jaar bekladden onbekenden de achterkant van de synagoge met een hakenkruis, het cijfer 88 (88 staat voor Heil Hilter), en de leuzen NA en WP. Volgens CIDI hebben de daders moeite hebben moeten doen om bij hun doel te komen en duidt het vandalisme op een doelgerichte antisemitische actie. Kort daarvoor werden Joodse monumenten in onder meer Papendrecht (de boom bij het herdenkingsmonument voor weggevoerde Joden) en Zwijndrecht beschadigd.

Bron: www.ad.nl

Advertentie (4)