Enige dijksynagoge ter wereld uit 1845 als bouwpakket aan Hollandse dijk weer opgebouwd

Volgende week vrijdag 7 juni start de wederopbouw van het meest unieke joods-culturele erfgoed van Nederland: de dijksynagoge aan de Kaai van Sliedrecht. De ambassadeur van Israël, de heer Eitan Margalith en de burgemeester van Sliedrecht, de heer M.C. Boevée, zullen om 14:00 uur de eerste drie originele segmenten van de dijksynagoge terugplaatsen. De achterkleindochter van één van de oprichters van de Dijksynagoge zal een speciale herdenkingssteen voor deze terugplaatsing inmetselen.

De in 1845 als oer-Hollands dijkhuis gebouwde synagoge werd in de negentiger jaren bijna het slachtoffer van de dreigende dijkverzwaring. De Stichting Dijksynagoge realiseerde echter een spectaculair reddingsplan: de sjoel werd in elf grote fragmenten gezaagd en opgeslagen. Door de synagoge als een pakket af te breken werd de ziel in de segmenten en daarmee de ziel van de dijksynagoge behouden.

Na vijf jaar dijkverzwaringswerkzaamheden worden de elf oorspronkelijke segmenten als bouwpakket weer in elkaar gezet aan een aparte terp van de verhoogde dijk, precies honderd meter ten westen van de oorspronkelijke plek. De dijksynagoge zal nog dit jaar tijdens Chanoeka, het Joodse inwijdingsfeest van de tempel in december 2002, in gebruik worden genomen.

De elf segmenten van de dijksynagoge zijn elk 2,5 bij 4 meter groot. Voor de terugplaatsing van de eerste drie segmenten op vrijdag 7 juni, zal een deel van de dijk afgezet worden ten behoeve van de takelwerkzaamheden. Een oplegger en kraan zullen de twee ton zware segmenten over de dijk en de terp tillen.

De Stichting Dijksynagoge is in 1994 opgericht tot behoud van het unieke Joodse culturele erfgoed aan een typische Hollandse dijk. Er bestaat slechts één dijksynagoge in de hele wereld. Door het organiseren van culturele activiteiten probeert de stichting sinds haar oprichting de financiële middelen tot behoud en wederopbouw bij elkaar te krijgen. Nu de dijksynagoge van de ondergang gered is zal de stichting zich na de inwijding van de synagoge gaan inzetten om het joodse cultuurgoed levend te houden. De dijksynagoge krijgt een bibliotheek en wordt uitgebreid met een bijgebouw waar culturele activiteiten plaats zullen gaan vinden.

Start herbouw Dijksynagoge aan de Rivierdijk nr. 51 Datum: vrijdag 7 juni 14:00 uurLocatie: de nieuwe kleiterp aan de Rivierdijk van Sliedrecht-Oost onder de grote hoogspanningsmast naast huisnummer 59.

Gasten:
De Heer Eitan Margalith, ambassadeur van Israël in der Nederlanden
De Heer heer M.C. Boevée, burgemeester van Sliedrecht
Mevrouw Ietje van Zeben-van Brakel, achterkleindochter van de oprichter van de Dijksynagoge, Levi van Brakel.