Wonderlijke weersomstandigheden

Met de ‘mini-tornado’ die Noord-Israël afgelopen dinsdag trof nog vers in het geheugen, kwam gisteren het bericht naar buiten dat Doron Nof, professor in de Oceanografie, bijbelse wonderen verklaart aan de hand van extreme weersomstandigheden.

Dinsdag werd de Noord-Israëlische provincie Galilea getroffen door een ‘mini-tornado’. De wervelwind richtte in verschillende dorpen schade aan en tweehonderd mensen raakten licht gewond. Dit natuurverschijnsel komt maar zelden voor in het Midden-Oosten.

De Israëlische Professor Doron Nof, verbonden aan de Florida State University, heeft onderzoek gedaan naar bijzondere weersomstandigheden in onder andere Israël. Aan deze onderzoeken verbindt hij ‘wonderlijke’ conclusies.

Christenen geloven dat Jezus, de zoon van God, over het water van het meer van Galilea liep. Hierdoor raakten zijn discipelen overtuigd van Jezus’ vermogen tot het verrichten van wonderen. Nof stelt echter dat het vanuit wetenschappelijk oogpunt waarschijnlijker is dat het meer van Gililea indertijd bevroren was, zodat Jezus niet over water maar over ijs liep.

Volgens Nof kan een ongebruikelijke combinatie van water- en weersomstandigheden in wat nu Noord-Israël is, hebben geleid tot ijsvorming op het meer van Galilea. Voor zijn berekeningen gebruikte Nof gegevens over de oppervlaktetemperatuur van de Middellandse Zee en statistische modellen om de dynamiek van het meer van Galilea te onderzoeken.

Het onderzoek wees uit dat tussen de 1500 en 2600 jaar geleden in dat gebied een periode van koelere temperaturen heerste. "Een temperatuur onder het vriespunt kan aan de westoever van het meer een ijslaag hebben veroorzaakt die dik genoeg was om een mens te dragen", zget Nof. Bovendien zou het voor mensen die vanaf een afstandje keken volgens de onderzoeker bijna onmogelijk zijn om een drijvend stuk ijs te onderscheiden van water.

"Als je mij vraagt of ik geloof dat iemand op het water loop, zeg ik ‘nee’. Misschien liep iemand op het ijs, ik weet het niet", aldus Nof. "Ik geloof dat er iets natuurlijks was dat het verklaart." Voorts zegt hij het aan anderen over te laten om zich af te vragen of zijn onderzoek een verklaring biedt voor het bijbelse verhaal.

Het is overigens niet voor het eerst dat Nof een wonder uit de bijbel probeert te verklaren. Begin jaren ’90 verklaarde hij dat een wind die tien uur lang met een snelheid van 72 kilometer per uur blies, ervoor gezorgd kan hebben dat de Rode Zee werd gespleten zodat Mozes daar met zijn gevolg doorheen kon trekken op weg naar het beloofde land.

Doron Nof (1944) studeerde aan de gerenomeerde Technion Universiteit in Haifa en promoveerde aan de University of Wisconsin, Madison.

Zijn onderzoeken zijn te bekijken op http://doronnof.net/pressrelease.php

Bron: Gazet van Antwerpen, 05-04-2006

Advertentie (4)