Aanslag verijdeld

Israëlische veiligheidstroepen hebben zondagnacht op de Westbank in de buurt van Nablus twee Palestijnen gearresteerd die op weg waren om een aanslag te plegen op Israëlische grondgebied, vermoedelijk in Jeruzalem.

Het tweetal sloeg op de vlucht toen ze in de gaten kregen dat ze waren ontdekt. De tas lieten ze achter. Deze bleek een 15 kg zware bom vol spijkers en metaalsplinters te bevatten. De bom werd later bij daglicht op afstand tot ontploffing gebracht.

Na een achtervolging van ruim drie uur, te voet door ruig terrein, en een aantal waarschuwingsschoten slaagden manschappen van het Israëlische leger erin de terroristen aan te houden.

Al twee weken geleden waren er geruchten dat er een aanslag gepleegd zou worden, vermoedelijk in Jeruzalem. Zondag waren de aanwijzingen zo sterk dat het leger de patrouilles in een groot gebied rondom Nablus intensifeerde en uiteindelijk bij Burin de Palestijnen ontdekte.

Direct na het bekendworden van de arrestatie van de terroristen werd de de verantwoordelijkheid voor de op het nippertje verijdelde aanslag opgeëist door de Al-Aqsa Martelarenbrigades, maar die verklaring werd later herroepen. Volgens een woordvoerder van het leger behoren de terroristen tot een cel van activisten waarvan de leden afkomstig zijn uit de Islamitische Jihad, Fatah en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet onderzoekt momenteel ca. 80 waarschuwingen voor aanslagen, waarvan 15 min of meer onmiddellijk gevaar zouden kunnen opleveren. De waakzaamheid richt zich met name op Samaria en Nablus en de activiteiten van de Islamitische Jihad in dat gebied.

Advertentie (4)