Rode Kruis Nederland steunt MDA

Tijdens het feestelijk jubileumconcert , j.l. maandag 22 mei in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam heeft de directeur van het Nederlandse Rode Kruis Cees Breederveld een cheque van 10.000 euro overhandigd aan Marjan Sprecher-Israëls, de nieuwe voorzitter van de stichting Magen David Adom.
De cheque is een bijdrage aan de nieuw te bouwen eerste hulppost in Netivot.

Met de cheque is ook de eerste steen gelegd voor het ontwikkelen van een samenwerking met de Israëlische zusterorganisatie. Die bilaterale samenwerking staat los van de eventuele toetreding van Mageen David Adom tot het Internationale Rode Kruis waarover in juni in Geneve een conferentie wordt gehouden. Cees Breederveld: ‘Het is belangrijk dat MDA lid wordt van de internationale vereniging. Helaas is nog steeds een aantal zaken in onderhandeling die de uitkomst van onzeker maken. Zo moet in de statuten van MDA nog de onafhankelijkheid van de overheid worden gewaarborgd, een eis die aan alle nationale verenigingen wordt gesteld. MDA is het hiermee eens maar heeft nog geen overeenstemming hierover bereikt met de Isaelische overheid.’

Eerder bezocht een delegatie onderleiding van Cees Breederveld haar collega’s in Israël en werden de eerste contacten gelegd. ‘De vrijwilligers van Mageen David Adom werken in extreme omstandigheden. Die ervaring, daar kunnen wij veel van leren. Op onze beurt hebben wij weer ervaring met internationaal opereren en sociale hulp. Daar is MDA weer in geïnteresseerd.’ Cees Breederveld heeft het tot een persoonlijke missie gemaakt om de contacten tussen het Nederlandse Rode Kruis en de Joodse bevolking te verbeteren.

Advertentie (4)