Nieuwe Tora-rol in Winterswijk

Op zondag 28 mei, rosj chodesj Siewan 5766, werd in de synagoge van Winterswijk een nieuwe Sefer Tora ingewijd. De aanwezigen kregen de gelegenheid om de nieuwe Torarol te voltooien door de sofeer een van de laatste honderd letters te laten schrijven, ter nagedachtenis aan hun omgekomen familieleden.

De Joodse Gemeente Winterswijk heeft de Sefer Tora aangeschaft ter herinnering aan hen die tijdens de oorlogsjaren zijn weggevoerd en niet zijn teruggekeerd. Voor het voltooien van de Sefer Tora werd vooraf familieleden van de omgekomen Winterwijkse Joden gezocht.

Tijdens de plechtigheid sprak rabbijn Binyomin Jacobs de volgende toespraak uit.

"Een betere datum had het bestuur van de NIG Winterswijk niet kunnen uitkiezen voor de plechtigheid van vandaag. In het jaar 2448, dus nu op de dag af, 3318 jaar geleden kwamen onze voorouders op deze dag, Rosj Chodesj Siewan, na de Uittocht uit Egypte bij de berg Sinai aan alwaar ze vijf dagen later de Torah van G’d zouden ontvangen.
En wat gebeurt er dan?
Op 2 Siewan, morgen dus, kregen ze te horen van G’d: en jullie zullen van Mij zijn een volk van priesters en een heilig volk ( sjemot 19:6).
Op 3 Siewan Maak een omheining om de berg en waak ervoor om de berg Sinai te bestijgen (sjemot 19:12).
Op 5 Siewan: laten zij zich heilig houden vandaag en morgen (sjemot 19:10-11).
En dan op 6 Siewan ontvangt het Joodse volk de Torah, het Jodendom.

Wat is hier gaande?
Het Joodse volk heeft de slavernij van Egypte weten te ontkomen, na jaren van ondraaglijke kwelling, vernedering en slavernij.
U kent allen de slogan: Laat mijn volk gaan. Een citaat uit de Torah die veelvuldig is gebruikt toen wij probeerden de Joden uit de voormalige USSR vrij te krijgen. Laat mijn volk gaan…heeft ook de Farao van Egypte te horen gekregen. Maar de zin gaat verder: om Mij te dienen.

En dat om Mij te dienen is nu juist het geheim van ons existentie. G’d dienen middels Torah en mitswoth, de ziel van ons Joodse volk. En als we door de eeuwen heen kijken en zien hoe ondanks alle verschrikkingen uiteindelijk dat kleine Joodse volkje toch weet te overleven en we gaan ons dan afvragen waarvan het joodse volk de kracht neemt om de eeuwen te trotseren, ondanks alles, dan zien we dat dat niet is vanwege onze rijkdom of armoede. Niet omdat we wel/niet muzikaal zijn, niet omdat we wel/niet de taal spreken van de ons omringende cultuur, niet omdat…..Het enige dat door de eeuwen heen steeds onveranderd, puur en zuiver bij ons is gebleven is die Torah.

Is het niet een wonder dat na de verschrikkingen van de jaren ’40–’45 nota bene in Winterswijk dat helaas niet bekend stond om zijn vele verzetsstrijders, wij hier nu bijeen zijn gekomen om een nieuwe Torah te eindigen en in te

Advertentie (4)