Paus bezocht Auschwitz

Paus Benedictus XVI heeft zondag zijn vierdaags bezoek aan Polen afgesloten met een bezoek aan het nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Over dat onderdeel van zijn Poolse reis was vooraf commotie ontstaan vanwege de Duitse nationaliteit van de kerkvader.

"Ik kom hier als zoon van het Duitse volk, zoals mijn voorganger Johannes Paulus II hier kwam als zoon van het Poolse volk. Het is onze plicht ten opzicht van de waarheid en allen die hier om het leven kwamen." De paus zei dat de machthebbers van het derde rijk het hele Joodse volk van de aardbodem wilden wissen, de God doden die tot Abraham sprak en op de berg Sinaï aan Mozes de richtlijnen gaf hoe als fatsoenlijk mens te leven, richtlijnen die tot op de huidige dag gelden."

De paus, die als jongen korte tijd lid was van de Hitlerjugend, beklemtoonde dat het voor een christen en een Duitse paus moeilijk is om te praten over misdaden zonder weerga in de geschiedenis die begaan werden door het nazi-regime. "Op een plek als deze schieten woorden tekort. Uiteindelijk kan er alleen een afschuwelijke stilte zijn. Een stilte die een hartverscheurende oproep aan God is: Waarom Heer, zweeg U?"

Aan het eind van zijn bezoek sprak de paus een gebed uit in de talen van alle slachtoffers van de Holocaust, waaronder het Nederlands en het Duits. Het was de eerste keer dat Benedictus in het openbaar zijn moedertaal sprak tijdens zijn bezoek aan Polen.