Ded maand Iejar met het Poeriemvrouwtje

Rabbijn Ies Vorst schreef vooor Hakehilla, het maandblad van de Joodse Gemeente Amsterdam, in 18 afleveringen telkens een aantal bladzijden speciaal voor kinderen. Ze verschijnen rond de Joodse feestdagen ook op joods.nl. Vandaag: 28 Iejar – Jom Jeroesjalajiem.

IEJAR
Op je tellen passen!
– Waar was de kotel gebleven?
– Het PoeriemVrouwtje is na Lag Ba’omer weer terug!
Jom Jeroesjalajim

Op woensdag 28 iejar 5727 – 7 juni 1967 werd tijdens de Zesdaagse Oorlog de Oude Stad van Jeroesjalajiem door het leger van Israël heroverd. Ook de Kotel, de muur die was overgebleven van de verwoeste Tweede Tempel, was weer in Joodse handen teruggekeerd. Sindsdien wordt deze dag als Jom Jeroesjalajiem gevierd.


In die Zesdaagse Oorlog van 1967 zijn veel wonderen gebeurd. Niet alleen mensen, vooral soldaten, die in toch al G.d geloofden, spraken daarover. Ook mensen die dachten dat G.d tegenwoordig geen wonderen meer doet, raakten er niet over uitgepraat. En zelfs de toenmalige opperbevelhebber van het Israëlische leger, generaal Jitschak Rabin en de minister van defensie, generaal Mosje Dajan, verklaarden: "Niet in de eerste plaats door ons is de oorlog gewonnen. Mee’eet Ha’sjeem hajeta zot – de wonderbaarlijke overwinning van het Israëlische leger is in de allereerste plaats aan G.d te danken!"

En wie kon dit beter weten dan zij?!

Sinds die Zesdaagse Oorlog zijn veel mensen gaan nadenken. Zij hadden door de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog hun geloof en vertrouwen in G.d verloren. Of zij waren gaan twijfelen.

Maar door de wonderen van 1967 kwam hun geloof in G.d weer terug. Zij gingen weer een heleboel Joodse dingen doen waar ze eerder mee waren gestopt. En zo komt het dat er sindsdien in Israël, en ook in andere landen in de wereld, veel meer mensen naar sJoel gaan. En dat er zoveel nieuwe je’sjiewot, Joodse Tora-scholen, voor Jongens en meisjes zijn bijgekomen.

En in Nederland? Is er in Nederland ook iets is veranderd sinds de Zesdaagse Oorlog?
Nou en of! Heel veel mensen die nu in sjoel komen, gingen voor 1967 niet. En in heel veel jonge gezinnen begon men de vrijdagavond te vieren.
Moeders en vaak ook de dochters gingen Sjabbatkaarsen aansteken en vaders maken sindsdien op vrijdagavond Kidoesj en Hamo’tsie, met wijn en challes.

Dat zijn allemaal redenen om Jom Jeroesjalajim heel diepgevoeld te vieren


I. Vorst. Initialen IV. In Romeinse cijfers is dat 4. Gevraagd of dat een diepere betekenis heeft, antwoordt rabbijn Vorst: "Het is omdat ik graag feest 4!"
Inderdaad: feest vieren en feest laten vieren. Anderen leren hoe je de joodse feesten viert.