Interreligieuze dialoog joden, christenen en boeddhisten

De vice-president van Groot-Casablanca (Marokko) Aziz Aghbali el Morabit brengt van 4-7 juni een bezoek aan Nederland. Als algemeen coördinator van het Collectif National pour la Défense et la Protection des Constantes Sacrées zal el Morabit o.m. worden ontvangen door NIK-rabbijn Raph. Evers.

De islamitische El Morabit geeft een krachtige impuls aan de interreligieuze dialoog met joden, christenen en boeddhisten. "Ik heb veel waardering voor Paus Benedictus die de moed had om het vernietigingskamp Auschwitz te bezoeken", zegt El Morabit. "Naastenliefde en verdraagzaamheid zijn waarden die krachtig gestimuleerd moeten worden. Deze bieden tegenwicht aan antisemitisme, islamofobie en andere vormen van racisme en intolerantie. Bovendien sluit dat aan op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens."

Bij de interreligieuze dialoog staat het leren kennen van de ander centraal. De partners zijn gelijkwaardige deelnemers aan de dialoog. Het harmonieus samenleven en het daarbij toch geheel je eigen godsdienst kunnen beleven vormen de uitgangspunten. Het ‘afpakken’ van andermans religieuze eigenwaarde daarentegen niet.’

Volgens El Morabit geven rabbijn mr. drs. R. Evers en de Joodse gemeenschap in de strijd tegen racisme ‘een uitmuntend voorbeeld’. De rabbijn ontving vanwege zijn enorme bijdragen aan de opbouw van de Joodse Gemeente Amsterdam, de Marokkaanse gemeenschap, de naoorlogse wederopbouw van het Nederlands Israëlitisch Seminarium en de strijd tegen racisme vorig jaar een hoge onderscheiding uit handen van de adviseur van Zijne Majesteit Mohamed VI, de Koning van Marokko.

Advertentie (4)