Auschwitz-herdenking en een interview met schrijfster Chaja Polak

Afgelopen zondag vond in Amsterdam de jaarlijkse Auschwitz-herdenking plaats. Cica1500 mensen kwamen bijeen bij het monument Nooit meer Auschwitz van Jan Wolkers bevindt. Chaja Polak schrijft over de gevolgen van oorlogstrauma’s en wordt geinterviewd in het NRC.

‘Zij vond het de plicht van de overlevenden ten opzichte van de doden om te vertellen over wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog’, aldus Cohen. Rabbijn Hermans sprak het kaddisj en Jizkor uit. Het koninklijk zigeunerorkest van Tata Miranda herdacht middels muziek. Daarna werden bloemen gelegd door individuën en organisaties, ondermeer door minister Els Borst namens de regering en vertegenwoordigers van Duitsland, Israël en de VS.In het NRC staat vandaag een interview van Elsbeth Etty met de schrijfster Chaja Polak, dochter van de bovengenoemde Annetje Fels-Kupferschmidt. Polak’s nieuwste boek Over de grens heeft wederom als thema het effect van oorlogstrauma’s. ‘De gevolgen van de holocaust en de kwetsbaarheid van mensen zullen altijd mijn thema’s blijven’, aldus Polak. Wat haar het meest verbijsterd is het gebrek aan mededogen van de mensen tegenwoordig. Ook verbaasde het haar hogelijk dat dagblad Trouw haar bundel afdeed als holocaust-kitsch, een pijnlijke bestempeling gezien het feit dat ze schrijft over wat er nà de oorlog gebeurde. Lees verder in het NRC Handelsblad.