Concert Nederland voor Israël daverend succes

Meer dan 1700 mensen vulden gisteravond het auditorium van de Amsterdamse RAI om hun steun te betuigen aan Israël. Bezoekers van de happening noemden de avond ?fantastisch?, ?indrukwekkend? en ?goed georganiseerd?. Het initiatief van de vier joodse studenten Roos, Treistman, Ben Menachem en Eitje werd ondermeer bestempeld als ?een frisse wind door joods Nederland?.

Het concert was bedoeld om de wereld en Israël te laten zien dat er nog genoeg mensen achter Israël staan. Er werd geld ingezameld voor een nieuwe EHBO-vleugel van een ziekenhuis, maar bezoekers noemden het ?prettig dat de nadruk niet constant op het inzamelen van geld lag?. Er was dan ook volop entertainment: voor de pauze een onder andere optreden van de Israëlische zangeres Judith Ravitz.’Een rockzangeres in een broek?, grapte Ralph Inbar, die de avond presenteerde. Haar optreden maakte veel los onder aanwezige Israëli?s en werd kort onderbroken toen Shimon Peres de zaal betrad. ?Indrukwekkend? vonden verschillende bezoekers het respect dat hem middels een staande ovatie ten deel viel.Via grote videoschermen werd het publiek ? bestaande uit religieuze en seculiere joden, Israëli?s en Nederlandse christenen- toegesproken door drie prominente Israëli?s. Ehoed Olmert, burgemeester van Jeruzalem, Yossi Gal, voormalig Israëlisch ambassadeur in Nederland en minister Eylon van Toerisme, bedankten het Nederlandse volk voor de steun. Ze onderstreepten de wens weer meer Nederlanders te mogen ontvangen in Israël.Na de pauze trad de Israëlische zangeres Noa op. Zij richtte het woord tot Shimon Peres om hem als man van bijna 80 jaar te bedanken voor zijn niet aflatende inzet voor vrede. Samen met hem stond ze stil bij het werk en het verlies van Jitschak Rabin. Peres sprak kort over zijn gesprekken met de regering, die in een zeer warme sfeer waren verlopen. Hij bedankte de Nederlanders voor hun tulpen en steun.Ook het filmpje over de Bikoer Choliem (ziekenhuis) maakte indruk. Hierop kwam onder andere een Arabisch christelijke arts aan het woord, waardoor verbroedering benadrukt werd. Lees meer over deze happening en de opbrengst ervan op www.nederlandvoorisrael.nl.