Moet Nederland haar steun aan Israël intrekken?

Woensdag 23 januari organiseerde De Evert Vermeer Stichting in samenwerking met Cordaid een debat in De Balie (Amsterdam) over de Palestijnse kwestie.

De soep werd niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De avond werd geopend met een interview door Leonard Ornstein, redacteur bij Vrij Nederland. Drie waarnemers die door Cordaid naar de Palestijnse gebieden en Israël waren gestuurd vertelden over hun ervaringen. Loes van Rossum, Jani Beekman en Kees Otto benadrukten de wederzijdse angst die er heerst. Deze leidt tot volledige vervreemding tussen de beide volkeren. Uit het publiek werd opgemerkt dat de angst niet gelijkwaardig is. ?Palestijnen gaan gebukt onder een continue angst voor vergelding en geweld. In Israël kan men daarentegen een redelijk normaal leven leiden?, aldus een bijdrage uit het publiek.De waarnemers merkten op dat Israëlische soldaten in bezet gebied een angstige indruk maken. De sfeer is enorm gespannen. Veel Palestijnen hebben het gevoel niets meer te kunnen verliezen. Loes van Rossum en Kees Otto hadden voor deze opdracht in Israël gestudeerd en gewerkt. Beiden hebben kennissen en vrienden in Israël wonen. Over het Palestijnse zelfbestuur werd weinig gesproken. Jani Beekman vond het niet noodzakelijk de Palestijnen een democratische regeringsvorm op te leggen om zo een oplossing naderbij te brengen.In het tweede deel werden vertegenwoordigers van VVD (Szabo), CDA (Moorsel) en PVDA (Pinto) geïnterviewd door Bert Hendriks, Midden-Oostendeskundige bij de wereldomroep en voormalig voorzitter van het Palestina komitee. De politieke vertegenwoordigers hadden – met uitzondering van Pinto – nauwelijks iets te melden. Szabo was van mening dat Europa slechts in nauwe samenwerking met de VS betrokken kon worden bij het formuleren van een oplossing. Het ?verkeerde? antwoord van deze politicus leidde hier en daar tot emotionele reacties uit de zaal. Bert Hendriks vroeg het publiek fair te blijven, het was immers een ?thuiswedstrijd?.Het bewapenen van de Palestijnen om een gerechtigde strijd tegen Israël te kunnen voeren bestempelde Pinto als zelfmoord. Ook vond Pinto dat de Palestijnse autoriteit na 11 september te veel kansen heeft laten liggen om de impasse tussen beide partijen te doorbreken. Het sturen van waarnemers werd door alle betrokken gezien als een mogelijke stap om het vredesproces weer op het goede spoor te krijgen. Pinto sloot het niet uit dat een punt zal worden bereikt waarin een oplossing door derden (VS en Europa) zal worden opgelegd. De mogelijkheid om door middel van sancties de partijen tot een overeenkomst te dwingen werd nu nog niet wenselijk geacht, maar moet wel als optie open worden gehouden. De politici vonden verder dat de collectieve Israëlische straffen ontoelaatbaar zijn.Ook het publiek kwam aan het woord: vooral op emotionele wijze, zoals vaak in dit soort discussies het geval is. Even leek het spanend te worden toen iemand uit het publiek Bert Hendriks eraan herinnerende dat geweld tegen joden en Israël niet van de laatste tijd is maar reeds van voor de oprichting van de staat Israël. Hij refereerde onder andere aan de moord door Palestijnen, begin vorige eeuw, op een groot aantal joden die in Hebron woonden. Uit het publiek reageerde iemand met de opmerking dat deze kletspraat maar op een joods theeclubje moest worden verkondigd. Na een korte woordenwisseling zette de discussie zich weer netjes voort.In De Balie lagen pamfletten waarop werd opgeroepen om producten uit Israël te boycotten. Op deze lijst troffen wij voor ons nieuwe namen, waaronder:Ana Cherry TomatoesEcofreshBio-TopAlesiaEpilady, haarverwijderaarsGreen Valley wineHet pamflet roept mensen op de intifada te steunen en zo een einde te maken aan de Israëlische bezetting. Voor meer informatie hierover: www.palestina-komitee.nlhttp://groups.yahoo.com/group/solpalvol

Advertentie (4)