Wie en wat is Hezbollah?

Hezbollah wordt door de Arabische wereld beschouwd als ‘verzetsbeweging’. Voor Israël en het Westen is de groep een terroristische organisatie die vele slachtofers op zijn geweten heeft. Een geschiedenis van de ‘Partij van God’.

Hezbollah, in het Arabisch ‘Hizb’Allah’ oftewel ‘Partij van God’, werd in 1982 opgericht in reactie op de Israëlische invasie in Libanon. Het Israëlische leger trok het land binnen om PLO bases in Beiroet te bestrijden, die aanslagen op Israëli’s coördineerden. Hezbollah is gesticht door sji’itische Iraniërs, die naar Libanon waren gekomen om te strijden tegen Israël. Door die strijd, en door hun humanitaire hulpverlening aan de bevolking, kon de beweging al snel rekenen op veel steun onder de Libanese bevolking.

In de jaren ’80 en ’90 was Hezbollah verantwoordelijk voor tal van terroristische aanslagen op Israëlische en westerse doelen. In 1983 kwamen 241 Amerikaanse mariniers om bij een aanslag in Beiroet. Ook werden meerdere malen westerlingen ontvoerd. Hezbollah werd tevens verantwoordelijk gehouden voor een aanslag op een Joods centrum in Argentinië in 1994, waarbij 85 mensen omkwamen.

In mei 2000 trok Israël zich terug uit Zuid-Libanon, waar het tot dan toe een bufferzone had gehandhaafd. In de Arabische wereld werd de terugtrekking beschouwd als een overwinning van Hezbollah. De militante groep heeft zichzelf echter niet opgeheven zodra de verdrijving van Israëlische troepen bewerkstelligd was. Het stelde zich een nieuw doel voor ogen: het omschreef zichzelf niet langer als verzetsbeweging voor Libanon, maar voor de hele regio. Ook blijft het de vrijlating eisen van Libanese gevangenen in Israël. In 2004 nam de VN resolutie 1559 aan, die de ontwapening van milities in Libanon voorschrijft. Hieraan is noch door Hezbollah noch door de Libanese regering gehoor gegeven.

In oktober 2000, enkele maanden na de Israëlische terugtrekking, ontvoerde Hezbollah drie Israëlische soldaten. In 2004 werden hun lichamen, en een eveneens ontvoerde, nog in leven zijnde zakenman, geruild voor bijna 500 Palestijnse en Libanese gevangenen.

Hezbollah wordt door Syrië en Iran gesteund en gefinancierd. Aanvoerder van de beweging is Hassan Nasrallah, die in de huidige crisis dreigende woorden richt tot Israël. Volgens hem beschikt Hezbollah over een groot arsenaal aan wapens en raketten, waarmee bijna heel Israël getroffen kan worden. De politieke vleugel van Hezbollah bekleedt 14 van de 128 zetels in het Libanese parlement. Israël houdt dan ook de regering van het land mede verantwoordelijk voor de ontvoering van de twee soldaten vorige week en voor de huidige aanvallen op Noord-Israël.

Zie ook het artikel van Inez Polak in Trouw

Advertentie (4)