Dag van Respect

Op 5 oktober vindt de Dag van Respect plaats. Voor deze dag kunnen scholen door heel Nederland zich aanmelden voor een gastles waarin het thema ‘respect’ wordt besproken. De Dag van Respect is een initiatief van het Fonds Hoop voor Kinderen, dat in het leven is geroepen door rabbijn Awraham Soetendorp.

Rabbijn Soetendorp zegt op de site van de Dag van Respect het volgende over het geven van gastlessen:

“Gedurende mijn werkzame leven heb ik veel lessen gegeven op veel verschillende scholen. Het is mijn ervaring dat het wat dit onderwerp betreft altijd moet gaan om het eigen, persoonlijke verhaal. Iets wat ik zelf heb meegemaakt, iets over mijn eigen leven, een mooi, of misschien ook een minder mooi moment. Hierdoor worden de jongeren geboeid en raken betrokken bij een verhaal. Wanneer de docent in alle eerlijkheid voor zijn leerlingen staat, zal hij de leerlingen raken.

Toen ik geboren werd in 1943, in door oorlog verscheurd Amsterdam, als joods kind, waren mijn kansen om grootvader te worden nul. Maar ik ben grootvader van prachtige kleinkinderen omdat een vrouw mededogen toonde, en de deur opendeed voor iemand die mij, een joodse baby, in een koffertje bij haar onderbracht. De vrouw bracht haar eigen leven in gevaar en redde mij zo. Zij en haar man hebben mij de oorlog lang in huis gehad, en mij gevoed. Ik geloof in het goede, dat het goede aan het langste eind zal trekken, en dat wij daarop moeten vertrouwen.”

Wil jij met je middelbare school ook meedoen aan de Dag van Respect op 5 oktober? Dat kan!

Zoek zelf een Bekende Nederlander die een gastles op je school wil geven. Overleg met je leraar en meld je aan via info@dagvanrespect.nl.

Vermeld daarbij duidelijk:

– je naam
– je e-mailadres
– de naam en de adresgegevens van je school
– de naam van je docent.

Je krijgt dan een informatiepakket toegestuurd.

Voor meer informatie en ontroerende voorbeelden uit gastlessen van rabbijn Soetendorp, ga naar www.dagvanrespect.nl

Advertentie (4)