De oplossing: weg met Israël

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weet hoe de crisis in het Midden-Oosten moet worden beëindigd. Tijdens een spoedberaad met islamitische leiders dat vandaag in Maleisië werd gehouden zei hij dat de ‘opheffing van de zionistische staat’ de enige uitweg is.

Maar eerst moet door de Verenigde Naties een onmiddellijk staakt-het-vuren worden afgedwongen in Libanon en een diepgaand onderzoek worden ingesteld naar de door Israël gepleegde ‘flagrante schending van de mensenrechten.’ Ahmedinejad, op wiens instigatie de bijeenkomst was georganiseerd, zei te spreken uit naam van veruit de meerderheid van het islamitische machtsblok.

Volgens Ahmadinejad, wiens toepraak tevens in gedrukte vorm werd verspreid, zijn Amerika en Groot-Brittanië ‘medeplichtig aan de door het zionistische regime aangerichte schade in Libanon’ en moeten zij verantwoording afleggen voor hun misdaden.

In de Maleisische stad Putrajaya waren de regeringsleiders van o.a. Iran, Indonesië, Maleisië, Brunei, Azerbaidjan, Bangladesh, Pakistan en Turkije achter gesloten deuren bijeen om de oorlog in het Midden-Oosten te bespreken. In een gezamenlijke verklaring betuigden zij steun aan het Libanese volk in haar ‘gewettigde, dappere weerstand tegen de Israëlische aggressors.’ "Wij eisen dat de Veiligheidsraad van de VN haar verantwoordelijkheden neemt en met onmiddellijke ingang een volledige wapenstilstand oplegt. Wij houden Israël verantwoordelijk voor het verlies van mensenlevens en het lijden van zoveel mensen." Ook wordt de eis geformuleerd dat Israël de in Libanon aangerichte schade en verliezen te compenseren.

Maleisië, dat voorzitter is van de 56 landen tellende Organization of the Islamic Conference, had regeringsleiders en belangrijke politieke figuren uit 17 landen met een moslim-meerderheid bijeengeroepen om tot een duidelijk gemeenschappelijk standpunt te komen ten aanzien van de Israëlische aanvallen op Libanon en de Palestijnse gebieden. "Als deze oorlog niet snel is afgelopen zullen zelfs moslimlanden die zich nu nog gematigd opstellen, radicaliseren", zei de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. "Van daar is het nog maar één stap naar de ultieme nachtmerrie: een botsing van culturen." De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi drong aan op een VN-vredesmacht langs de Israëlisch-Libanese grens. Hij benadrukte dat moslims mee zullen moeten werken aan een vredesoperatie onder de vlag van de VN. Volgens OIC-diplomaten zouden moslim-‘blauwhelmen’ kunnen worden toegevoegd aan zo’n vredesmacht.

De Pakistaanse eerste minister Shaukat Aziz waarschuwde dat de vijandigheden tot staan moeten worden gerbacht, ‘vóór de hele regio bij het conflict betrokken raakt. Anders is alle hoop op een duurzame, rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten vervlogen. Voor de Libanese minister van buitenlandse zaken
Fawzi Salloukh telt op dit moment alleen een totaal staakt-het-vuren. De Libanese premier Fuad Siniora sprak de vergadering toe op een video-boodschap. "Door de Israëlische aggressie hebben al meer dan 900 mensen het leven verloren en zijn ver over 3000 mensen gewond geraakt. Eenderde van hen zijn kinderen. Ons land, onze infrastructuur en onze economie zijn verwoest."

Tijdens de bijeenkomst werd buiten het gebouw een demonstratie gehouden waar anti-Israëlische leuzen geschreeuwd werden.

De eerste buitenlandse reactie op de opmerking van de Iraanse president komt uit Groot Brittanië. Tijdens een persconferentie zei premier Blair dat ‘de wereld op haar achterste benen zou staan als een vergelijkbare oproep gedaan zou worden aangaande Iran of Syrië.’

Advertentie (4)