Nederland: pro-Israël of juist niet?

Er verschenen vandaag zes aan Israël gerelateerde artikelen in De Volkskrant. Een ervan draagt de kop ‘Steun Nederlanders voor Israël brokkelt af’. Een paar pagina’s verder verschijnt een stuk genaamd ‘Nederland kiest partij voor Israël’. Joods.nl nam de schijnbare tegenstelling onder de loep.

Aan aandacht voor de situatie in Israël is geen gebrek in de media. Dit betekent niet dat die aandacht de meeste betrokkenen bij het conflict tevreden stelt. Het kamp dat Israël een warm hart toedraagt beklaagt zich over het feit dat er veel meer aandacht is voor het lijden van de Libanese bevolking, terwijl ook Noord-Israël zwaar wordt getroffen. Een ander veel gehoord bezwaar is dat er te weinig nadruk zou liggen op de directe aanleiding voor het conflict: de ontvoering van twee Israëlische soldaten, die op Israëlisch grondgebied werden overvallen door Hezbollah.

"Tachtig procent van de programma’s op de Europese tv-zenders gaat over het leed van de Libanese bevolking", zegt Geske Boneh-de Kort, in 1975 uit Nederland naar Israël geëmigreerd, vandaag in De Volkskrant. "Ook uit het noorden van Israël zijn vele tienduizenden mensen gevlucht. Vaak hebben ze geen idee of hun huis nog overeind staat na alle raketten die Hezbollah heeft afgevuurd." Ook Salo Soesan, die dagelijks voor Joods.nl verslag doet van het leven in Noord-Israël, meent dat de media Israël onheus bejegenen. "Vandaag zag ik een uitzending van NOVA. Het viel me op dat telkens weer de kant van Libanon werd getoond maar dat de schade en ellende die wij hier in het noorden te lijden hebben nauwelijks aan de orde kwam. Daar kwam nog bij dat er een gedeelte van het journaal van Al Manar, de Hezbollah-zender, werd uitgezonden." In de Alphense Courant van zaterdag zegt Betty Braat: "Het is allemaal zo eenzijdig. Altijd hebben de Joden het gedaan. Maar wij zijn niet de agressor. Kijk naar onze geschiedenis. En toch blijven de media een hetze voeren. Waar hebben we dat aan te danken?"

Dat deze gevoelens van onmin leven binnen het pro-Israëlische kamp, betekent allerminst dat de voorvechters van de Palestijnse en nu de Libanese zaak wél met een tevreden gevoel het beeldscherm dan wel de krantenpagina’s bekijken. Op discussiefora als www.marokko.nl is iedere dag te lezen hoezeer het de pro-Palestijns ingestelde burger frustreert dat juist Israël in de media het voordeligst zou worden belicht. Zo trekt ieder kamp uit dezelfde mediaberichten compleet verschillende conclusies wat betreft de vraag waar de partijdigheid van die media lijkt te liggen.

Nog verwarrender is het feit dat er een discrepantie lijkt te bestaan tussen de perceptie van het conflict die leeft onder het Nederlandse volk, en de benadering die de Nederlandse regering handhaaft. ‘Steun Nederlanders voor Israël brokkelt af’ kopt een artikel op de voorpagina van De Volkskrant vandaag. Sinds het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hezbollah is 39% van de Nederlanders negatiever over Israël gaan denken, zo blijkt uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Nog maar een op de drie burgers heeft begrip voor de acties van Israël tegen Hezbollah.

Een paar pagina’s verder staat in de Volkskrant een artikel met precies de tegenovergestelde titel: ‘Nederland kiest partij voor Israël’. Bij lezing van het stuk blijkt dat de schrijvers ervan,

Advertentie (4)