Eerste joodse bruiloft in Kosice (Slowakije) sinds WO-II

De choppe van Zuzka Riemer en Shawn Landres, die 5 augustus plaatsvond, was de eerste joodse bruiloft in Kosice sinds de Tweede Wereldoorlog.

De choppe van Zuzka Riemer en Shawn Landres, die 5 augustus plaatsvond, was de eerste traditioneel-joodse bruiloft in Kosice sinds de Tweede Wereldoorlog. Kosice is een plaats met 250 duizend inwoners in het oosten van Slowakije. De gemeenschap ondervindt nog steeds de gevolgen van de Sjoa en het communistische regime. ?Zuzka Riemer heeft het ijs gebroken,? vindt Hershel Gluck, een chassidische rabbijn uit Londen, die de plechtigheid leidde. ?Dit is een plaats waar mensen het tientallen jaren moeilijk hebben gehad. Door de Sjoa, het communisme en de moeilijkheden van het postcommunisme. Deze trouwerij laat zien dat hier ook positieve en constructieve gebeurtenissen kunnen plaatsvinden.? Rabbi Gluck promoot al twintig jaar opleving van kleine, joodse gemeenschappen in Europa.Beide dochters van Daniel en Magda Riemer trouwen echter met buitenlanders en zijn van plan na hun choppe hun geboorteland te verlaten. Zuzka emigreert naar de Verenigde Staten, haar zus Sonia naar Israël. Hun joodse gemeente in Kosice, die vecht voor haar bestaan, laten zij achter. In geheel Slowakije wonen slechts drieduizend joden, van wie de meeste van middelbare leeftijd of ouder zijn. Daardoor is het voor joodse jongeren moeilijk een joodse partner te vinden. Vele joden zijn al uit Slowakije weggetrokken.Zuzka en Shawn Landres hadden afgelopen herfst reeds hun burgerlijk huwelijk in Los Angeles, waar Shawn vandaan komt. Zij besloten hun religieuze ceremonie in Kosice te houden, om mensen in Slowakije ?de schoonheid van de ceremonie en het jodendom? te laten zien en het jodendom even terug te brengen naar de stad, aldus Shawn. De orthodoxe ceremonie vond plaats in de tuin van de joodse gemeenschap in Kosice, met hun rood-blauw-goude choepa naast de muur van de gedeeltelijke verwoeste sjoel.Zuzka droeg een lange, witte trouwjurk. Hierbij had ze haar grootmoeder in gedachten, die geen trouwjurk kon dragen. Haar grootouders trouwden in grote haast tijdens de Tweede Wereldoorlog, een dag voordat ongetrouwde, joodse vrouwen uit Kosice werden weggevoerd.

Advertentie (4)