Klezmer-orkest in Badhuis

Aanstaande zondag treedt Das Klezmer Orchester, een gelegenheidsensemble van 25 muzikanten, op, in het Badhuistheater De Bochel.

In het concert van zondag zullen ook drie Nederlandse muzikanten meespelen, één daarvan is Marije Stoter, die over de groep zegt: "Als we bij elkaar komen, komt er een stroom aan ideeën los. En omdat je zoveel muzikanten bij elkaar hebt, kun je makkelijk een arrangement uitwerken. Het is bovendien een heel geïnteresseerde en enthousiaste club." Drie keer per jaar komt de club bij elkaar, en mensen in Nederland zijn aanstaande zondag aan de beurt om daar bij te kunnen zijn.Het concert zal erg gevarieerd worden, met zowel traditionele als nieuwe klezmermuziek, maar ook eigen composities. Er zullen ook jiddische liederen ten gehore gebracht worden. Aansluitend aan het concert zal er een jamsession gehouden worden voor iedereen die van klezmermuziek houdt.Volgens Marije Stoter: "klezmer is joodse muziek die het gevoel aanspreekt, muziek die je raakt. Klezmer is oorspronkelijk de traditionele instrumentale muziek van de jiddisch sprekende joden in Oost-Europa. Het werd voornamelijk gespeeld op feesten. Het is heel gevarieerde muziek, want het gaat zowel om melancholisch en ontroerende melodieën als om vrolijke en dansbare wijsjes. De essentie is dat de muziek dicht bij de mensen staat, er komt veel emotie en ontroering in voor.""Na de holocaust, toen veel joden, vooral in Amerika, erop gericht waren niet op te vallen, was er niet veel aandacht voor de klezmer. Maar later, vanaf de jaren zeventig, toen jongere generaties zich weer gingen interesseren voor de joodse cultuur, werd de klezmer weer populair. Vandaag de dag wordt klezmer min of meer als synoniem gebruikt voor jiddische muziek. Klezmer is tegenwoordig weer heel populair, en misschien is dat wel te danken aan de trend van de individualisering. De klezmer-muziek is voor veel mensen een soort uitweg van deze trend. Klezmerconcerten zijn sociale bijeenkomsten, vaak bedoeld om mensen door moeilijke tijden heen te slepen."Zondag 7 oktober 2001 zal het orkest te zien zijn, om half vier, in het Badhuistheater De Bochel aan het Boerhaveplein te Amsterdam.