Lichtkring rond Dokwerker

Op donderdagavond 7 september wordt rondom het beeld de Dokwerker aan het J.D. Meijerplein in hartje Amsterdam een Lichtkring georganiseerd als steunbetuiging aan Jeruzalem. De lichtjes zullen om 20.30 worden geplaatst en een uur lang blijven branden. Iedereen is van harte welkom om aan deze ceremonie deel te nemen. Neem een gedenklichtje mee!

In Amsterdam heeft een actieve groep vredeswerkers de handen ineen geslagen en “Peace for Jerusalem” opgericht. De groep stimuleert vrouwen en mannen om massaal naar Jeruzalem te komen, om warmte en energie naar deze stad te brengen en daar pas weg te gaan als de vrede een feit is.

Elke maand wordt bij volle maan een lichtcirkel gecreëerd bij de Dokwerker in Amsterdam. De Dokwerker staat symbool voor de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verzet pleegden. Nu zijn het de vrouwen die opstaan om het oorlogsgeweld te stoppen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid en geven een voorbeeld aan vrouwen overal in de wereld, om licht te brengen in de opdoemende duisternis in het Midden-Oosten.

Op de website www.peaceforjerusalem.org schrijft Rob Schrama:

Vrede voor Jeruzalem
Het is nu het moment in de wereldgeschiedenis, dat de mensheid zijn bewustzijn als wereldburger zou kunnen transcenderen naar een hoger niveau. VN-commissaris Jan Pronk spreekt in dit kader over een “verlicht burgerschap”. De mensen moeten gaan beseffen dat zij zelf de kracht hebben om in te grijpen om een nieuwe, reeds op gang gezette wereldoorlog stop te zetten. Een tijdperk van vrede en verlichting ligt in het verschiet. Om de stap naar wereldvrede dichterbij te brengen, is de totstandkoming van vrede tussen Israël en het Palestijnse volk de belangrijkste gebeurtenis voor het oplossen van de conflicten in het gehele Midden Oosten.

De angel in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen steekt in een heel klein gebied, slechts één vierkante kilometer groot: de Oude Stad Jeruzalem. Haar status dient zodanig te worden opgelost, dat alle partijen die strijden om haar zeggingsmacht, zich daarmee kunnen verzoenen. Als wij allen onze positieve energie gaan bundelen en samenbrengen in Jeruzalem, kunnen wij vrede brengen op deze bijzondere plek.

Vrouwen uit de gehele wereld: komt massaal naar Jeruzalem, om warmte en energie naar deze stad te brengen. De nauwe steegjes binnen de stadsmuren zijn in eerste instantie het gebied van de mannen, die in hun winkeltjes hun nering trachten te verkopen. Maar boven deze straatjes ligt een immens openbaar toegankelijk dakencomplex, waar vooral de vrouwen uit de Oude Stad komen, omdat hun huizen er op uitkomen, precies op de plek in de stad waar de Islamitische, Christelijke, Joodse en Armeense wijk samenkomen. Het is een uniek gebied, dat zich leent voor samenkomsten van vele honderden vrouwen.

‘Peace for Jerusalem’ ligt in de lijn van een eerder idee van Rob Schrama: een ‘Lichtpiramide‘, (een sculptuur gevormd met laserlichtstralen) boven de Oude Stad van Jeruzalem. Hoewel de eerste aanvraag hiervoor al dateert uit 2000 is er nog altijd geen zicht op een verwezenlijking van het project.

Advertentie (4)