Solidariteitsreis naar Israël

Donderdag 23 augustus vertrekken twintig bestuurders van een aantal grote joodse organisaties in Nederland en enkele privé-personen voor een vijfdaagse solidariteitsreis naar Israël. Onder de deelnemers bevinden zich Ronny Naftaniel van het CIDI, journalist Frits Barend, LJG-rabbijn Awraham Soetendorp, Rob Wurms van het CJO, Ted Musaph en Uri Coronel.

Met dit bezoek willen de deelnemers hun sterke band met Israël tot uiting brengen en aan de Israëlische bevolking duidelijk maken dat het overgrote deel van de Nederlands-joodse gemeenschap achter het Israëlische streven naar vrede staat. Een belangrijk deel van de solidariteitsreis, die door Jaap Meijers wordt geleid, is ingeruimd voor bezoeken aan slachtoffers van de recente Palestijnse zelfmoordaanslagen, waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen. Ook aan de Nederlandse zusjes Schijveschuurder, die bij een zelfmoordaanslag hun ouders, twee zusjes en een broertje verloren, zal een bezoek worden gebracht. Verder staan onder meer besprekingen op het programma met minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres, president Katsav en Dalia Rabin, de onderminister van Defensie. Met vertegenwoordigers van Vrede Nu en de kolonistenbeweging zal een discussiebijeenkomst worden gehouden. In het stadsdeel van Jeruzalem Gilo, dat regelmatig onder Palestijns vuur ligt, wordt tijdens een kleine ceremonie aan de inwoners een geschenk overhandigd. Verder vinden er gesprekken plaats met Israëlische jounalisten en mediadeskundigen over de berichtgeving over de tweede intifada. Op zondag is er een bijeenkomst met het Platform Israël, de vertegenwoordigingsorganisatie van de ongeveer tienduizend Nederlandse Israëli’s.

De volgende organisaties doen mee aan de solidariteitsreis:

Centraal Joods Overleg

Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK)

Centrum Informatie en Documentatie Israël

Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS)

Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland

Joods Historisch Museum

Magen David Adom Nederland

Federatie Nederlandse Zionisten

Federatie Joodse Bejaardenzorg Instellingen

Cefina

Collectieve Israël Actie

Op 15 juni van dit jaar werd reeds een paginagrote advertentie geplaatst in de Israëlische krant Jerusalem Post, ter solidariteit met het Israëlische volk. Vrijwel alle joodse organisaties ondertekenden deze advertentie. Hierover vindt u meer informatie in onderstaand artikel:Joodse organisaties betuigen steun aan Israël

Advertentie (4)