Tempelberg gesloten voor niet-moslims

In tegenstelling tot eerdere berichten is Har HaBait, de Tempelberg, vandaag, Tisja Be’av, voor joden en christenen gesloten. De politie van Jeruzalem zegt niet te kunnen instaan voor de veiligheid van de gelovigen die er willen komen bidden.

Eerder deze week had het hooggerechtshof in Israël juist besloten dat het voormalige tempelplein op Tisja Be’Av gewoon open zou zijn, ook voor niet-moslims. Politiechef Ilan Franco heeft woensdagavond toch besloten de heilige plaats af te sluiten voor joden en christenen. De politie zei ‘aanwijzigingen’ te hebben dat duizenden moslims de Tempelberg zouden bezetten om het joden onmogelijk te maken er te komen bidden. Sinds woensdagavond staat de hele omgeving van Tempelberg en Klaagmuur onder strenge politiebewaking. Bij de Kotel hadden zich toen al vele duizenden joden verzameld.

Aanhangers van de Temple Mount and Land of Israël Faithful Movement, een ultra-orthodoxe beweging die ernaar streeft de Derde Tempel te bouwen op de Tempelberg ‘nog tijdens ons leven’ en ‘het gebied te bevrijden van de Arabische (islamitische) bezetting’, zouden vandaag voor het eerst sinds jaren toegang hebben tot de Tempelberg. Zij noemen de afsluiting van de Tempelberg een ‘capitulatie voor de eisen van de moslims’.

Voor moslims die op de Tempelberg bij de Rotskoepel of de al-Aqsamoskee willen bidden, gelden vandaag beperkingen. Zo worden mannen die jonger zijn dan 45 jaar niet toegelaten.

{mos_sb_discuss:38}

Advertentie (4)