Abu Gosh: humus en coëxistentie

Het Arabische dorp Abu Gosh, even buiten Jeruzalem, staat in heel Israël bekend om zijn heerlijke humus. Joodse en Arabische Israëlis komen er massaal de kikkererwtenpasta inslaan. Een ander ‘product’ dat het dorp voortbrengt is de legereenheid Commando Abu Gosh.

Commando Abu Gosh is een reddingsteam van vrijwilligers dat dient aan het thuisfront. Het bestaat uit vrijwilligers van Magen David Adom (de Israëlische equivalent van het Rode Kruis), electriciëns, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs. De leden van het commando zijn allen moslims die met trots hun IDF-legeruniform dragen. Commandant Nir Neuman is zeer te spreken over ‘zijn jongens’ van het Abu Gosh Commando. "Ze zijn professioneel en accuraat. Hun vermogen om slachtoffers te localiseren overstijgt dat van andere commando’s", aldus Neuman.

Arabische burgers van Israël hebben geen dienstplicht. Er laaien wel regelmatig discussies op over de vraag of er vanuit de Arabische sector niet toch een soort van ‘militaire contributie’ zou moeten zijn. In Abu Gosh heeft men niet gewacht tot een hieraan gekoppelde wet zou worden aangenomen. Zestig dorpelingen zijn momenteel lid van het Arabische commando en nog zestig zullen binnenkort toetreden.

Bij sommigen zal de zelfopgelegde dienstplicht van de Arabieren verbazing oproepen. Voor de vrijwilligers zelf ligt de zaak echter niet zo moeilijk. Hunni Jaber van het commando verwoordt het als volgt: "Ik ben een Israëlisch burger. Daarom wilde ik dienen in het Israëlische leger. Ons commando is toegewijd aan het redden van mensen, ongeacht religie of ras." Vrijwilliger Ismail Jaber licht zijn motivatie toe: "Ik wilde bewijzen dat coëxistentie mogelijk is. Mijn werk voor het commando is erop gericht bij te dragen aan vrede."

Advertentie (4)