Kinderen van Theodor Herzl herbegraven in Israël

Het was de diepe wens van de geestelijke vader van de staat Israël dat ook zijn kinderen in Israël hun laatste rustplaats zouden krijgen. Op 20 september werden hun stoffelijke resten plechtig herbegraven op Mount Herzl.

In augustus 2006 bepaalde de Israëlische opperrabbijn Shlomo Amar dat Herzl’s kinderen inderdaad Joods waren. Door deze beslissing kon de procedure in gang gezet worden om aan Herzl’s laatste wens gevolg te geven. Het kostte premier Ehud Olmert en Zeev Bielski, hoofd van de World Zionist Organization en de Jewish Agency weinig moeite om de herbegraving op korte termijn te laten plaatsvinden.

Joodse begraafplaats Bordeaux

Mount Herzl, Jeruzalem


In de week voor Rosj Hasjana is een speciale delegatie o.l.v. Bielski afgereisd naar Bordeaux. Het opgraven op de begraafplaats gebeurde onder rabbinaal toezicht. Na een korte plechtigheid voor en door de Joodse gemeenschap in Bordeaux werden de grafkisten overgevlogen naar Israël. Tijdens de plechtigheid opp Mount Herzl noemde Bielski de herbegraving een historische gebeurtenis. "Ook Herzl’s laatste en diepste wens is hiermee vervuld."

Benjamin Zeev (Theodor) Herzl had drie kinderen. De oudste dochter, Paulina, overleed in september 1930, haar broer Hans maakte een einde aan zijn leven toen hij vernam van haar dood. Beiden werden begraven op de Joodse begraafplaats in de Franse stad Bordeaux. Trude, de jongste van de drie, overleefde de Holocaust niet, en tot op de dag van vandaag is niet bekend waar zij omkwam.

Herzl liet anderhalf jaar voor zijn dood in 1904 in zijn testament opnemen dat zijn stoffelijke resten en die van zijn kinderen in Israël begraven mosten worden nadat het Joodse volk een eigen Joodse staat zouden hebben verwezenlijkt. Herzl’s stoffelijke resten werden in augustus 1949 voor herbegraving van Wenen overgebracht naar Jeruzalem.

Advertentie (4)