Frum

Zondag 17 september wordt in het museumcafé bij het Joods Historisch Museum te Amsterdam het fotoboek ‘Frum, Joodse rituelen en feestdagen’ van Pauline Prior gepresenteerd. Prior maakte eerder samen met kunsthistoricus Anita Frank de door het museum aangekochte ‘beeldzuil’ Joods leven in Amsterdam 1999-2002.

Het fotograferen van het Joodse leven in Nederland was voor fotografe Pauline Prior, die een jaar aan dit boek werkte, een bijzondere ervaring. Prior: "Het vastleggen van deze oude tradities was voor mij soms zo ontroerend en overweldigend dat ik me opgetild voelde naar ongekende hoogten. Tijdens het Hiloela ritueel in Den Haag maakte de gezangen en gebeden zo’n indruk op mij, dat ik stopte met fotograferen. Ik heb in dit jaar ervaren dat het vasthouden aan tradities en rituelen – op welke manier ook uitgevoerd – houvast in het leven geeft."

Een aantal foto’s uit dit boek zal vanaf 10 november samen met een al eerder getoonde serie te zien zijn als onderdeel van de permanente tentoonstelling in de Nieuwe Synagoge Geschiedenis van de joden in Nederland 1900-heden.

Prior maakte eerder samen met kunsthistoricus Anita Frank de ‘beeldzuil’ Joods leven in Amsterdam 1999-2002. Dit object werd eind 2005 door het JHM aangekocht en zal deel uitmaken van de eerder genoemde vaste opstelling.

Advertentie (4)